Planlegger du å lage nettside? Dette bør du tenke på!

6. mai 2023

Når du skal lage en nettside er det mange ulike faktorer å tenke over. Både ambisjoner, budsjett og tekniske ferdigheter kan være avgjørende for hvilke løsninger som passer best for deg. Skal du gjøre alt selv, eller få profesjonell hjelp? Og hvilken plattform bør du velge?

lage nettside

Her gir vi deg oversikten du trenger!

1. Lag en plan

Det aller første du bør gjøre, er å tenke over hva slags nettside du skal lage. Trenger du bare en enkel blogg, eller skal du ha en funksjonell nettbutikk med betalingsløsninger og produktsider?

Bruk gjerne litt tid på å planlegge. Det kan være smart å lage en kravspesifikasjon på forhånd, der du sier litt om hva som er formålet med nettsiden, hvilken fremdriftsplan du ser for deg og hvilke funksjoner siden skal ha.

Vil du vite mer om planleggingsprosessen når du skal bestille en ny nettside? Dette bør du tenke på!

2. Lage nettside selv, eller få hjelp?

Dersom du har tiden, lysten og ferdighetene som er nødvendige, er det mulig å lage en nettside selv. Hvorvidt dette er det beste valget, er imidlertid ikke sikkert. Det finnes flere grunner til å ikke lage en nettside selv.

Får du profesjonell hjelp, vil nettsiden som regel bli bedre tilpasset, sikrere og mer synlig. Samtidig kan du slippe å vedlikeholde siden selv, og du sparer generelt sett mye tid.

3. Budsjett: Hva koster det å lage en nettside?

Noe annet du bør tenke over, er hvor stort budsjett du har til rådighet. En nettside kan gjøres både billig og dyr, avhengig av hvilke valg du tar underveis. Skal du lage en helt enkel side og har de tekniske ferdighetene som trengs, kan nettsiden lages relativt billig.

Ønsker du å motta hjelp av en webdesigner, har du behov for et prisestimat. Her vil kravspesifikasjonen du laget være til god hjelp. Webdesigneren vet hva du trenger, og vil dermed kunne gi deg et mest mulig realistisk og eksakt prisestimat.

Prisen for å lage en nettside kan variere mye, og avhenger blant annet av omfang, funksjonskrav og lignende. Minsteprisen starter vanligvis på omkring 25 000 kroner.

4. Hvordan lage nettside? Velg din nettsideløsning!

Så snart du vet hvor mye penger du har til rådighet, gjelder det å finne løsningen som passer deg best. Nettsiden kan programmeres fra bunn, men det billigste vil som regel være å lage den gjennom en publikasjonsløsning som WordPress.

Du kan lage en hjemmeside i WordPress selv, eller motta hjelp fra en webutvikler. Gjennom WordPress kan du blant annet lage en enkel blogg, eller en mer avansert nettside med nettbutikkfunksjonalitet eller lignende. De beste nettbutikkløsningene finner du her.

Dersom valget faller på en publikasjonsløsning som WordPress, må du i første omgang velge et solid domenenavn. Dette er adressen til websiden din, og skal aller helst være både lett å huske og relevant.

Vi har tidligere laget en detaljert guide om hvordan du starter nettside i WordPress. Her kan du blant annet lære mer om valg av hostingplan og hvordan WordPress installeres – steg for steg.

5. Ikke undervurder SEO og kvalitetsinnhold til nettsiden din

Når man skal lage en nettside er innhold vel så viktig som valg av riktig plattform. En nettside trenger innhold i form av tekst, bilder eller video, og det er nettopp disse elementene som tiltrekker og engasjerer besøkende.

Spesielt gunstig er det å fokusere på SEO-innhold. SEO eller Search Engine Optimization – kjent som søkemotoroptimalisering på norsk – handler om å gjøre nettsiden mer synlig i Google. Dette kan du blant annet oppnå ved å optimalisere innholdet du publiserer på siden.

SEO-innhold kjennetegnes av bruk av relevante søkeord, bilder med alt-tekst, god tekststruktur, metabeskrivelser og god lesbarhet. For å nevne noe. Med disse elementene på plass, vil Google belønne deg med høyere rangering i søketreffene. Og dermed flere lesere.

SEO er et særlig viktig satsningsområde for bedrifter. Du kan tiltrekke organisk trafikk til nettsiden, og blir dermed ikke like avhengig av betalt markedsføring. Et SEO-byrå kan hjelpe deg med søkemotoroptimalisering, om du ikke ønsker å gjøre jobben selv.

6. Konverteringsoptimalisering

Foruten søkemotoroptimalisering, er det også viktig å tenke over konverteringsoptimalisering. For bedrifter er dette spesielt smart å vektlegge, da det bidrar til at potensielle kunder som besøker nettstedet konverteres til faktiske kunder.

Hvorvidt en nettside konverterer godt eller ikke, avhenger blant annet av nettstedsarkitektur, UX-design og lignende. Sjekk gjerne ut vår guide for bedrifter som skal lage hjemmeside, for flere gode tips.

Motta hjelp til å lage nettside

Totalweb.no har ekspertise innen webdesign, SEO, markedsføring og analyse av nettsider. Våre dyktige webdesignere hjelper deg gjerne med å lage en nettside som er både funksjonell, tilpasset målgruppen, synlig og konverterende.

Vi kan blant annet hjelpe deg med å lage en hjemmeside i WordPress, enten du ønsker en blogg eller nettbutikk. Planlegg nettsiden din sammen med oss, og se frem til gode resultater!