Lage hjemmeside? Finn ut hvilken løsning som er best i test!

12. desember 2023

Dersom du planlegger å lage en hjemmeside, kan det å ta i bruk en nettsidebygger være en smart fremgangsmåte. Du kan da lage en nettside uten å ha avanserte tekniske ferdigheter fra før. Men – hvilken løsning er egentlig best i test?

lage hjemmeside best i test

I denne guiden skal vi forsøke å gi deg svaret på nettopp dette!

Hva kjennetegner en god hjemmesidebygger?

Før vi presenterer hvilken hjemmesidebygger som er best i test, ønsker vi å presisere hva vi legger i begrepet «best». Når man skal lage en hjemmeside, er det blant annet smart å se etter følgende:

  • Budsjettvennlig pris
  • Brukervennlighet
  • Muligheter for tilpasninger

Det finnes også mange andre vurderingskriterier. Men for å gjøre guiden vår enkel, oversiktlig og nybegynnervennlig, fokuserer vi på disse punktene.

Hvilket CMS er best i test?

For de fleste er det å benytte et Content Management System (CMS) en rask, enkel og økonomisk løsning. Med mange CMS å velge blant, kan det imidlertid være vanskelig å velge riktig. Heldigvis finnes det utallige tester som guider deg i riktig retning.

I disse testene er det gjerne ulike CMS-systemer som får tittelen «best i test». Noen går imidlertid igjen i flere tester. Basert på dette, samt egne erfaringer med CMS-løsninger, har vi her plukket ut de beste!

1. WordPress.org

WordPress.org er et fleksibelt verktøy for alle som planlegger å lage en hjemmeside. Faktisk drifter WordPress i overkant av 40 % av nettsidene du finner på nettet! Verktøyet er basert på åpen kildekode, og byr på gratis og fleksible løsninger. Husk likevel på at hosting, utvidelser og domenenavn er kostnader som må tas med i beregningen.

Det finnes mange nyttige programtillegg til WordPress.org, noe som lar deg tilpasse hjemmesiden etter egne ønsker. Enten du ønsker å starte en enkel blogg eller en nettbutikk, kan du enkelt komme i gang.

PS: Vi har tidligere skrevet om at WordPress-utvidelsen WooCommerce er den beste nettbutikkløsningen. Planlegger du å starte nettbutikk, er altså WordPress et godt utgangspunkt.

2. Joomla!

Joomla! er en annen gratis publiseringsplattform som byr på mange spennende muligheter. Men også her må du forvente kostnader til hosting, eventuelle utvidelser og domeneregistrering utenom.

Det følger kun med et lite utvalg designmaler, men det er mulig å kjøpe andre design fra tredjeparter. Av den grunn kan du i stor grad bygge hjemmesiden din akkurat slik du selv ønsker.

Merk at Joomla! inkluderer en god del avanserte verktøy. Sånn sett passer kanskje løsningen best for de som har erfaring med nettsidebygging fra før. For nybegynnere kan nok alle funksjonene virke en smule overveldende!

3. Squarespace

Squarespace passer i likhet med WordPress.org godt for nybegynnere som ønsker å lage en hjemmeside. Her trenger du ikke å bekymre deg for koding, og prisen er ganske budsjettvennlig. I prisen er for øvrig hosting og registrering av domene inkludert.

Samtidig skal det sies at Squarespace ikke byr på like fleksible designmuligheter som Joomla og WordPress. Men dette veies i stor grad opp av de brukervennlige løsningene.

4. WordPress.com

WordPress.com koster i motsetning til WordPress.org penger. Kostnaden inkluderer imidlertid både domenenavn, hosting, e-handelverktøy og sikkerhetskopiering. Dette er gjerne ting du uansett måtte ha betalt for med gratisversjonen.

Om du ønsker en mest mulig nybegynnervennlig løsning, er WordPress.com et trygt valg. Foretrekker du å kunne bestemme hosting etc. selv, ville vi nok holdt oss til WordPress.org.

5. Drupal

Nettsidebyggeren Drupal fortjener også en plass på best-i-test-listen! Dette CMS-et er svært kraftig og avansert, og skreddersydd for deg som skal lage en datatung hjemmeside. Løsningen er imidlertid ikke den beste for nybegynnere, da den er nokså omfattende.

Har du store mengder data i form av foto, video eller lignende, kan Drupal være et godt valg. Du slipper å bekymre deg for at siden skal laste tregt, takket være det kraftfulle systemet.

Hva er beste CMS for deg og din hjemmeside?

Det er ikke nødvendigvis ett CMS som passer best for alle. Som nevnt, kan både erfaringsnivå og datamengde på nettsiden spille inn. Samtidig vil budsjett og teknisk forståelse være helt avgjørende. Alt i alt, tror vi likevel at WordPress er en god løsning som passer de fleste.

Selv om det å lage en hjemmeside i WordPress.org er relativt enkelt, kan prosessen være noe uoversiktlig for deg som er nybegynner. Du trenger blant annet et domenenavn og en hostingtjeneste. Samtidig må du tenke over faktorer som sikkerhet og oppdateringer.

Få hjelp til å lage en hjemmeside som fenger målgruppen!

Det å lage en hjemmeside kan være et morsomt prosjekt. For deg som er nybegynner, kan prosessen likevel være litt vanskelig. Heldigvis finnes det hjelp å få. Totalweb setter opp hjemmesiden for deg! Vi bistår med alt fra design og SEO, til sikkerhet og hosting.

Husk at hjemmesiden ikke bare skal se bra ut. Ytelse, funksjonalitet, synlighet i Google og målgruppeappell er kanskje minst like viktig. Vi håndterer alle aspekter av siden, slik at bedriften din skiller seg positivt ut på nett!