Hvordan lage en nettside?

16. juli 2023

Dersom din bedrift skal lykkes i 2023, er det helt nødvendig å ha en god nettside. Men hvordan lager du egentlig denne? Mange tyr til enkle løsninger, som også gir relativt enkle nettsider. Andre igjen hyrer inn byråer som bruker hundrevis av timer på å programmere kompliserte løsninger. Heldigvis finnes det en mellomting.

hvordan lage en nettside

Nettsiden er som bedriftens fysiske lokaler, bare på nett. Her kommer kunder på besøk. Det er viktig at det ser ryddig ut, og at kundene dine finner frem. Design, tekst, funksjoner og mye mer må vurderes når du lager en nettside. Hvordan setter du i det hele tatt i gang? Det tar vi deg gjennom i denne artikkelen.

Kjøp et domene

Du kan ikke lage en nettside uten å kjøpe et domene. Disse kan kjøpes hos en rekke forskjellige domeneforhandlere. Gjør et godt arbeid i å søke etter hvilke domener som passer deg best.

Deretter kan du se om disse domene er ledige. Er ikke domenet du ønsker ledig, kan du kontakte eieren og forsøke å kjøpe dette. Men husk på at det er flere kostnader ved å lage en nettside som fort baller på seg.

Begynn med et CMS

De aller fleste bygger i dag en nettside gjennom et CMS, slik som WordPress. Skal du lage en nettside i 2023, er det liten grunn til å bruke noe annet alternativ. Dette er med unntak om du trenger helt spesifikke løsninger.

For folk flest er WordPress et flott alternativ. Domeneleverandøren din lar deg kanskje hurtiginstallere WordPress på domenet. Når installasjonen er ferdig, kan du logge deg inn på WordPress for det spesifikke domenet.

Velg et tema for nettsiden

Når du skal lage en nettside, trenger du et tema. Inne i CMS kan du velge mellom flere gratis temaer. De fleste velger å kjøpe et tema for å få flere alternativer å velge mellom. Divi er for eksempel et godt alternativ for deg som er fersk på å bygge nettsider.

Last opp temaet i WordPress, og begynn å lage nettsiden. Her er det mange ting å huske på, og det kunne vært skrevet en hel bok om det. Vi tar deg gjennom de mest generelle stegene.

Begynn med innstillingene og oppsett

Et godt sted å starte er innstillingene. Velg språk, tid, oppsett for permalenker og så videre. Innstillingene er mange, og det er mye å sette seg inn i. Det er mulig å komme tilbake senere for å endre på innstillingene.

Videre bør du tenke på oppsettet. Lag en struktur for nettsiden. Om du lurer på hvordan du skal lage en nettside, kan du «jukse» litt og se på konkurrenter. Opprett undersidene og strukturen for disse, og sorter og omroker slik det passer for deg.

Last inn tekst, bilder og video

Når du har opprettet undersidene for din nettside, skal du fylle disse opp. Da kan du laste opp tekst, bilder og video. Et tips er å ha en god variasjon av disse og andre medier.

Skriv korte og konsise tekster som taler til målgruppen. Forsikre deg også om at bildene du benytter er tydelige, selv om du også bør vurdere å komprimere disse med tanke på opplastingshastigheten på siden.

Jobb med SEO

Du kan selvfølgelig lage en nettside uten å tenke på SEO, men det er neppe gunstig i 2023. SEO er selve kjernen du bør følge i alt du foretar deg når du lager en nettside. Et tips når du bygger nettside i WordPress, er å benytte deg av RankMath plugin. Andre CMS har også sine løsninger for SEO-hjelp.

Se etter parametere som nøkkelord, lenking, tagger, struktur og så videre. Arbeidet med å lage en nettside trenger ikke være så krevende, men du bør legge inn et skikkelig arbeid i SEO om du ønsker gode resultater.

Finpuss nettsiden i tiden fremover

Dersom du har jobbet med en nettside før, vet du nok at den egentlig aldri blir ferdig. Det er alltid noe du kan forbedre ved nettsiden, og det er tross alt noe av sjarmen ved den. Optimaliser tekst, bilder, lenker og andre ting kontinuerlig.

Et tips er å brukerteste nettsiden. Få gjerne noen andre til å gå gjennom nettsiden og gi deg tilbakemeldinger. Skal du lage en nettside i 2023, er det helt essensielt at alle målgrupper enkelt finner frem på nettsiden din.

Motta hjelp til å lage nettside!

Det trenger slettes ikke være vanskelig å lage en nettside. Allikevel kan det være lurt å få hjelp til å lage denne. Da sikrer du at alt blir satt opp riktig, og at du kan yte maks ut av for eksempel SEO og design.

Det finnes flere eksempler på hjemmesnekrede nettsider som ser ok ut. Allikevel er det flere underliggende problemer som eieren ikke vet om. Velger du Totalweb til å lage din nettside, får du en flott nettside som også yter optimalt. La bedriften din skinne på nett!