Hvordan tjene penger på blogg?

1. mai 2023

Bloggen kan potensielt bli en inntektskilde dersom du vet hva du gjør. Avhengig av dedikasjon, frekvens på innlegg og antall lesere, kan du tjene alt fra noen hundrelapper til en fullverdig inntekt du kan leve av.

hvordan tjene penger på blogg

Her er noen tips for hvordan du kan tjene penger på blogg – enten som ekstrainntekt eller eneste levebrød.

1. Start opp en blogg

Dersom du ikke allerede har en blogg, er det nokså enkelt å starte opp en. Tidligere har vi sett nærmere på hvordan man starter en blogg i WordPress, som er en av de mest populære publikasjonsplattformene.

Du trenger en hostingleverandør eller et webhotell, i tillegg til et relevant og godt domenenavn. Deretter installerer du WordPress og tilpasser hjemmesiden din med tanke på design og innhold. Man kan også utvikle en blogg fra bunnen av, noe som involverer koding.

En webdesigner kan bistå deg gjennom prosessen, slik at resultatet er blir best mulig. Dette gjelder også dersom du vil ha en nettside i WordPress eller andre publikasjonsplattformer.

Når du skal tjene penger på blogg er det også viktig å ha en strategi. Hva slags tema liker du å blogge om, og hvem er målgruppen din? Og ikke minst, hva slags innhold engasjerer dem?

2. Gjør bloggen synlig

Uten lesere blir det vanskelig å tjene penger på blogging. Du bør derfor finne ut hvordan du kan tiltrekke trafikk til nettstedet. Det å gjøre en ny og ukjent blogg synlig kan være utfordrende, men det finnes enkelte tips:

  • Fortell venner og bekjente om bloggen din
  • Del lenker til blogginnlegg på sosiale medier
  • Betalte annonser (f.eks. Google Ads)
  • Søkemotoroptimalisering (SEO)

SEO er din beste venn!

Spesielt SEO er veldig verdifullt når du skal gjøre bloggen synlig. Kort fortalt handler SEO om å optimalisere blogginnleggene dine slik at de havner høyere opp i søketreffene til Google.

Se for deg at du har en blogg om klær og sminke. Dersom noen søker på «sminketips til bryllup» i Google, kan bloggen din havne blant de øverste søketreffene om du har optimalisert et blogginnlegg for denne søkefrasen. Her er noen SEO-tips:

  • Flett relevante søkeord- og fraser inn i blogginnleggene
  • Bruk optimaliserte titler og metabeskrivelser
  • Legg til alt-tekst på bilder
  • Sørg for god lesbarhet og korte avsnitt
  • Ha inngående og utgående lenker

Gjennom SEO kan du tiltrekke organisk trafikk til bloggen på lang sikt. Dette er en økonomisk og smart måte å få flere lesere til bloggen på. Du kan gjøre mye selv, men SEO-arbeid krever dedikasjon over tid. Mange velger derfor å få hjelp av et SEO-byrå.

3. Begynn å tjene penger på bloggen!

Så snart du har bygget opp en base med lesere, ligger alt til rette for at du kan begynne å tjene penger. Og det finnes flere potensielle inntektskilder du kan vurdere.

La oss se nærmere på hvordan du typisk kan tjene penger på en blogg!

Annonser

Den kanskje vanligste inntektskilden for bloggere er annonser. Markedsføringsinnhold fra ulike aktører vises da på bloggen din. Aktørene kan kjøpe annonseplass gjennom for eksempel Google Ads, og bestemmer hvilke typer sider annonsene deres skal vises på.

Du kan for eksempel delta i Google Ads annonsenettverk, og nettverket vil da plassere aktuelle annonser på hjemmesiden din. Det kan være snakk om bannerannonser eller displayannonser som vises i form av tekst/bilder, toppbannere eller avlange «skyskraper»-annonser.

Uansett – inntekt genereres dersom dine besøkende ser eller klikker på annonsene. Jo flere lesere, jo høyere annonseinntekter kan du forvente.

Sponsede blogginnlegg

Du kan også tjene penger på blogg gjennom sponsorsamarbeid, noe svært mange bloggere gjør. Kort fortalt innebærer dette at du inngår et samarbeid med en gitt leverandør, og promoterer deres produkter/tjenester på bloggen din.

Dersom du har en blogg om matlaging, kan du for eksempel samarbeide med en produsent av krydder, sauser eller lignende. Typisk baserer samarbeidet seg på at du bruker de aktuelle produktene og anbefaler leserne dine å gjøre det samme. Ofte linkes det til produktene.

Aktøren du samarbeider med kan betale deg for samarbeidet, samtidig som du kan motta gratis produkter. Hvor mye du tjener avhenger av antall lesere, bloggens påvirkningskraft og lignende.

Salg av kurs, produkter eller tjenester

Du kan også tjene penger på bloggen ved å selge tjenester eller produkter. Husk at nettbutikk og blogg fint kan kombineres! Har du en blogg i WordPress kan du tilføre hjemmesiden nettbutikkfunksjonalitet gjennom utvidelser.

Vi har tidligere forklart hvordan du lykkes med nettbutikk. Kikk gjerne på denne for å få noen gode tips. Husk på at gode produktbeskrivelser, SEO, gode betalingsløsninger er en del av suksessoppskriften.

Trenger du hjelp?

Det er fullt mulig å lage en blogg på egen hånd, men i mange tilfeller er det lurt å få profesjonell hjelp. Totalweb.no har dyktige webutviklere som lager nettsteder tilpasset dine ønsker og behov. Vi bistår med løsninger som er skreddersydd for din målgruppe.

Vi har også mye erfaring med SEO, og kan bidra til at bloggen din tiltrekker organisk trafikk på en effektiv måte.

Ta kontakt for en hyggelig prat!