Lage gratis nettside? Her er mulighetene dine

23. februar 2024

For bedrifter med begrenset budsjett kan det være ønskelig å lage en gratis nettside. Samtidig har man vanligvis krav til at siden skal være både funksjonell og sikker. Men er dette i det hele tatt mulig, og hvilke kostnader kan du egentlig regne med?

lage gratis nettside

Her ser vi nærmere på mulighetene som finnes!

Kostnad avhenger av hvordan nettsiden lages

Først og fremst er det viktig å være klar over at en nettside kan lages på forskjellige måter. Fremgangsmåten du velger vil ha stor betydning for sluttbeløpet.

Om du ønsker en spesialtilpasset nettside som oppfyller bedriftens unike behov, kan det være aktuelt å bygge siden fra bunnen av. Dette krever som regel hjelp fra en utvikler med programmeringskompetanse, og kan være kostbart.

Den andre muligheten din er å benytte et Content Managing System (CMS), som for eksempel Joomla, Drupal, eller WordPress. I de fleste tilfeller vil dette være den enkleste måten å lage nettside på, da du ikke trenger å kode. Som regel vil det også koste mindre enn å lage nettsiden fra bunnen av.

Les: Skal du lage hjemmeside med WordPress? Slik går du frem!

Kan man lage en gratis nettside?

Det korte svaret på dette er «nei». Selv om det finnes gratis CMS-løsninger, som for eksempel WordPress, er det alltid kostnader relatert til det å lage siden. Ved å gjøre gode valg underveis kan du oppnå en relativt lav pris, men gratis blir det neppe.

I de fleste tilfeller koster det å lage en nettside minst 25 000 kroner. Den endelige prisen kan imidlertid variere stort. Husk at prisen ofte vil bli enda høyere om siden skal kodes fra bunnen av.

Derfor koster nettsiden penger

Hvis du velger å starte en nettside via et CMS, kan du som nevnt velge gratisløsninger som WordPress. Men selv i tilfeller som dette, vil det ikke være gratis å lage nettsiden. Her er noen av elementene som er kostnadsdrivende:

  • Hosting av nettside via webhotell
  • Kjøp av domenenavn
  • Utvidelser (plugins) som tilfører funksjonalitet til nettsiden

Husk også på at ulike CMS-er kan ha forskjellige kostnader. Noen er gratis, mens andre koster penger. Valg av webhotell vil også påvirke prisen. Enkelte er veldig billige, men da kan du risikere at nettsiden blir treg eller at sikkerhetstiltak som SSL-kryptering ikke er inkludert.

Merk deg også at plugins kan koste penger. Skal du for eksempel lage en nettbutikk i WordPress, finnes det mange nettbutikkløsninger å velge mellom.

Bør du lage nettsiden selv, eller få hjelp?

Enten det er snakk om å kode nettsiden fra bunnen av eller å lage den i et CMS, kan profesjonelle webutviklere hjelpe deg. Men er budsjettet begrenset, lurer du kanskje på om du kan spare mye penger på å lage nettsiden selv.

Svaret er at du potensielt kan spare noen kroner, men at dette potensielt kan by på ulemper og ekstrakostnader i lengden. Er du ikke 100 % trygg på hva du holder på med, anbefaler vi å få hjelp av noen med kompetanse på feltet.

Hva kan gå galt når du lager nettsiden selv for å spare penger?

Mye kan gå galt dersom den viktigste motivasjonen din for å lage nettsiden selv er å redusere kostnadene. Her tenker vi først og fremst på faktorer som sikkerhet, funksjonalitet og ressursbruk:

  • Redusert sikkerhet: Større risiko for sikkerhetshull og at nettsiden hackes!
  • Manglende skreddersøm: Du finner ikke nødvendigvis utvidelser tilpasset målgruppen. En webdesigner kan tilpasse nettsiden som ønsket.
  • Treg nettside: Nettsider du lager selv ved hjelp av CMS-løsninger vil ofte baseres på maler med unødvendig kode. Dette kan redusere nettsidens hastighet, og ha negativ innvirkning på SEO og synlighet.
  • Tidkrevende: Det å lage nettside med en CMS-løsning kan ta mer tid enn du hadde trodd, grunnet oppdateringer, vedlikehold, design etc.
  • Kostnadssmell: Mange tror at det er gratis å lage nettside i et CMS, og glemmer alle kostnadene som følger med!

Det å lage nettsiden selv kan være en god løsning for mange, men da må du også vite hva du gjør. Skal nettsiden din tiltrekke besøkende og faktisk konvertere dem, er du avhengig av at den er både sikker, brukervennlig og hurtig.

Ingenting er gratis – spesielt ikke det å lage nettside!

Mange har erfart at de færreste goder her i livet er gratis. Dette gjelder også nettsider.

Det å lage en gratis nettside som er både trygg og funksjonell, er normalt sett ikke mulig. I det hele tatt er ikke bedriftens nettside en utgiftspost du bør nedprioritere.

Nettsiden din er kanskje din viktigste kommunikasjonskanal utad, og en viktig plattform for å oppnå konverteringer.

Med det sagt, finnes det muligheter for å lage nettsider tilpasset bedriftens budsjett. Vi i Totalweb.no skreddersyr løsninger basert på dine forutsetninger og behov. Hos oss kan du få hjelp med å planlegge, opprette og vedlikeholde bedriftens nettside.

Vi sørger for at nettsiden din appellerer til målgruppen, og at den blir både effektiv, sikker og brukerorientert. Kontakt oss i dag og få et tilbud tilpasset ditt budsjett – enten det er lite eller stort!