Domenenavn til webside: Slik går du frem!

24. februar 2023

Et domenenavn er den unike adressen til en webside på internett. Er domenenavnet ditt beskrivende og relevant, gjør du det enkelt for kunder/besøkende å finne frem til hjemmesiden din.

domenenavn og webside

Her ser vi nærmere på hva et domenenavn er, og hvordan du skaffer det.

Hva er et domenenavn?

Et domenenavn eller «domene» er adressen som benyttes når man skal besøke en webside. I mange tilfeller er domenet det som står bak «//» i en URL, eller bak alfakrøllen (@) i e-postadresser.

Rent teknisk kan domenenavnet beskrives som en kobling mellom en IP-adresse og et navn. Enhver datamaskin som er koblet til internett kan vise til en IP-adresse. Siden det stort sett er enklere å huske navn enn IP-adresser (tall), blir det laget domenenavn.

Hva er forskjellen på domenenavn og URL-adresse?

Mange tror feilaktig at URL og domenenavn for en webside er det samme. Men selv om de to kan sies å være beslektet, er de ikke helt det samme. En komplett URL er for eksempel https://totalweb.no/blogg/. Her er domenenavnet «totalweb.no».

For å si det på en annen måte: Domenenavnet kan betraktes som gateadressen til en bolig. URL-en på sin side, kan betraktes som koordinatene til boligen – og kan dessuten vise til et spesifikt «rom» i huset. I eksempelet overfor er «blogg» altså «rommet» du tas til.

Hierarkisk oppbygging og subdomener

Dersom vi studerer domenenavnet til en webside nærmere, vil du se at det er en hierarkisk oppbygget navnestreng. Tegnet «.» (altså punktum) brukes til å skille de forskjellige nivåene fra hverandre. Kort fortalt betyr dette at subdomener kan ligge under hoveddomenet.

Toppnivådomenet (f.eks. «.no») ligger over «totalweb.no», som igjen ligger over subdomenet «www.» Om du eier et domenenavn som nettside.no, eier du med andre ord også ethvert subdomene – enten det er www. eller andre domener du oppretter.

Hvordan skaffe domenenavn til webside?

Dersom du skal lage en hjemmeside med WordPress, er det også nødvendig å skaffe et domenenavn til siden. Vi tar utgangspunkt i nettopp WordPress, siden dette er den mest populære publiseringsplattformen i verden.

I tillegg til domenenavn, trenger du såkalt WordPress-hosting – noe som betyr at du kjøper eller leier serverplass. Dette er nødvendig for at du skal kunne ha en hjemmeside på internett og ha mulighet til å publisere ting.

Heldigvis er det veldig enkelt å komme i gang! Det finnes to ulike måter å skaffe domenenavn på. Her ser vi nærmere på disse!

1. Webhotell: Domenenavn og hosting av webside i samme løsning

Det er fullt mulig å få hjelp til WordPress-hosting og anskaffelse av domenenavn i én og samme løsning. En grunnpakke kan for eksempel gi deg tilgang på webhotell, domene og løsninger som e-post-server.

Gjennom webhotellet får du med andre ord alt du trenger for å kunne ha en webside. E-post-serveren som hører til siden sørger for at du får domenet ditt bak @ i e-postadressen. Dette gjør det enklere for kundene dine å huske mailadressen.

2. Kjøp av domenenavn via domeneregistrator

Det andre alternativet er å registrere domenenavnet du ønsker via en domeneregistrator på nett. Husk at det finnes flere aktører å velge mellom. Om du ønsker .no-domene, er det viktig å velge en domeneregistrator som tilbyr dette.

Du kan søke på ulike domener for å finne ut hva som er ledig og ikke. I de fleste tilfeller står du helt fritt til å velge domenenavn til webside så lenge det ikke bryter med andre virksomheters varemerker eller rettigheter.

Tips til deg som skal skaffe domenenavn til webside

Visse ting kan være greit å ha i bakhodet når du skal velge domenenavn til websiden din. Her er noen raske tips!

Hvordan velge et bra domenenavn?

Det er i prinsippet kun fantasien (og begrensninger tilknyttet varemerkerettigheter) som setter grenser for hvilket domenenavn websiden kan ha. Vi anbefaler deg å velge et navn som er relativt kort og enkelt å huske.

Mange velger å ha bedriftens navn som domenenavn, noe som er både logisk og praktisk. Det er uansett en fordel om navnet er både enkelt å stave, kortfattet og fengende.

Domenenavnet bør velges tidlig

Skal du starte en ny bedrift? I så fall er det lurt å holde navnet på foretaket hemmelig frem til domenenavnet er registrert. På den måten unngår du at noen knabber domenenavnet foran nesen din, med det mål å selge domenenavnet til deg for et høyere beløp.

Velg derfor først domenenavn, og opprett deretter foretaket. Du kan registrere domenenavnet på deg selv som privatperson, og deretter overføre det til bedriften din etter registrering.

Skaff domene til din webside på 1, 2, 3

Totalweb.no gjør det enkelt å lage sin egen hjemmeside. Gjennom oss kan du blant annet motta hjelp med hosting og anskaffelse av domenenavn. Vi hjelper deg også med sidens design og funksjonalitet, slik at resultatet blir optimalt.

Det å lage en webside kan være utfordrende om du skal gjøre alt på egen hånd, og det finnes mange gode grunner til å motta hjelp. Vi skreddersyr en webside basert på dine ønsker og behov.

Bestill hjemmeside og domenenavn i dag!