Lage webside selv, eller motta profesjonell hjelp?

23. januar 2023

Websiden er på mange måter selskapets ansikt utad, og bør derfor være så brukervennlig og funksjonell som mulig. Skal du lage webside selv eller ikke?

lage webside selv

Når bedriften skal skaffe seg et nettsted, står det gjerne mellom to valg: Å lage webside selv, eller å få hjelp av en webutvikler.

Valget ditt kan ikke bare påvirke design, men også brukervennlighet, synlighet og sikkerhet.

I denne guiden skal vi se nærmere på mulighetene dine!

Grunner til å ikke lage webside selv

Ved hjelp av en publiseringsplattform, også kjent som et Content Management System (CMS), er det mulig å lage bedriftens webside selv. Blant de mest kjente CMS-løsningene finner vi WordPress og Joomla.

Fordelen ved å lage webside selv er først og fremst muligheten for å komme i gang uten kunnskap om webutvikling. Det er imidlertid også noen ulemper du bør være obs på.

Begrensede muligheter for tilpasning av websiden

Du kan tilpasse en webside laget i et CMS ved å tilføre design og funksjonalitet gjennom plugins. En WordPress-side er i utgangspunktet som en blogg, uten noen spesielle funksjoner.

Skal du for eksempel bruke siden som nettbutikk, trenger du derfor å installere utvidelser (plugins).

Mange plugins er gratis, men disse er ofte veldig enkle og i liten grad tilpasset målgruppens behov. En webutvikler kan eventuelt hjelpe deg med å lage spesialtilpassede utvidelser, slik at siden imøtekommer kravene dine til funksjonalitet og design.

Dersom en webutvikler lager nettstedet fra bunnen av, kan du også sørge for at siden blir akkurat slik du ønsker at den skal være. Både design, menyknapper og navigeringsmuligheter kan da skreddersys for målgruppen din.

Sikkerhetshull og risiko for hacking

Dersom du velger å lage webside selv for bedriften din, bør du også tenke over sikkerhetsaspektet. Dessverre er det slik at majoriteten av nettsteder som hackes er laget i WordPress eller lignende publiseringsplattformer.

Om bedriften har et nettsted med sikkerhetshull, kan du risikere at siden plutselig fylles med lugubre annonser du ikke ønsker besøkende skal assosiere med merkevaren din.

De færreste nettsteder er 100 % sikret mot skadelige angrep, men bygger man nettstedet fra bunnen av kan risikoen minimeres.

Utfordrende vedlikehold og oppdatering av websiden

Mange tror at nettsteder som lages i WordPress og lignende publiseringsplattformer er vedlikeholdsfrie. Det er imidlertid ikke slik at du bare kan laste ned en plugin, og deretter overlate nettstedet til seg selv.

I de fleste tilfeller må websiden oppdateres og vedlikeholdes jevnlig. Plugins må for eksempel oppdateres manuelt for å fungere optimalt, noe som kan være tidkrevende og knotete. Gjør du ikke dette, kan nettstedet slutte å fungere eller få sikkerhetshull.

Mottar du profesjonell hjelp av en webdesigner til å lage en nettside fra bunnen av, vil dette ofte også innebære vedlikehold av siden. Dette betyr at webdesigneren sørger for at nettstedet til enhver tid er oppdatert og velfungerende, og ikke minst – sikkert.

Det er ofte tidkrevende å lage webside selv

Selv om det i utgangspunktet er relativt enkelt å lage webside i CMS-løsninger, kan prosessen bli langt mer tidkrevende enn antatt. Det finnes et hav av plugins, oppdateringer og design, noe som kan gjøre det vanskelig og tidkrevende å ta optimale valg.

Om en webdesigner lager nettstedet for bedriften din fra bunnen av, kan alle tekniske oppgaver overlates til profesjonelle.

Utfordringer relatert til SEO og synlighet

Hvis du velger å lage en webside selv i en CMS-løsning, vil dette innebære nedlastning av ferdige maler som ofte inneholder mengder med unødvendig kode.

Denne overflødige CSS-, HTML- eller Javascript-koden må som regel lastes på nytt hver gang en besøkende åpner siden, noe som kan gjøre at websiden laster tregt. Dette vil igjen kunne påvirke synligheten til nettstedet i Google.

En webside som bygges fra bunnen av vil stort sett laste langt raskere, noe som også vil ha positiv effekt med tanke på søkemotoroptimalisering (SEO). Siden din blir kort fortalt mer synlig i søkemotorer som Google.

Prisen blir ofte høyere enn først antatt

I mange tilfeller er selve nettstedet gratis å opprette om du bruker for eksempel WordPress. Det mange glemmer, er at det vil være ekstrakostnader relatert til nødvendigheter som hostingleverandør (webhotell), anskaffelse av domenenavn og plugins.

Prisen vil i stor grad avhenge av valgene du tar underveis. Om du kun trenger et enkelt nettsted uten omfattende funksjonalitet, blir prisen naturligvis lavere enn dersom nettstedet skal være mer avansert.

Bør du lage webside selv, eller motta hjelp?

Dersom du ønsker at bedriftens webside skal være mest mulig skreddersydd, brukervennlig, sikker og synlig, er vår klare anbefaling å motta hjelp fra en webutvikler. Det å lage en webside selv kan by på flere utfordringer enn hva mange er klar over.

Totalweb.no leverer alle tjenester du har behov for innen webutvikling, og lager en webside som er tilpasset selskapets målgrupper og behov.

Med fokus på responsivt design, god brukeropplevelse og flotte visuelle elementer, lager vi en webside du og kundene dine vil få glede av.

Kontakt oss i dag, og begynn planleggingen av din webside!