Hvor mye koster det å lage en nettside?

13. juni 2023

Når du har behov for et nytt nettsted må du regne med visse kostnader. Hvor mye det koster å lage en nettside kan imidlertid variere mye fra prosjekt til prosjekt. I de fleste tilfeller er det heldigvis mulig å tilpasse prosjektet i henhold til det budsjettet du har.

hvor mye koster det å lage en nettside

Her ser vi nærmere på hvor mye det koster å lage en nettside, og hvilke faktorer som påvirker pris.

Hva er forventet pris for nettside i 2023?

Hvis du skal lage en ny nettside, kan du regne med at den totale prislappen havner et sted mellom 25 000 og 125 000 kroner. Er det snakk om et enkelt nettsted uten så mye funksjonalitet, vil kostnaden ofte befinne seg i det nedre prissjiktet.

Vi har tidligere sett nærmere på hvorvidt du kan lage en nettbutikk gratis. Selv om det finnes mye du kan gjøre for å redusere kostnadene, er det urealistisk å ikke forvente noen utgifter.

Produksjonskostnad og driftskostnad for nettsider

Når du skal lage en nettside bør du huske på at du bør regne med både en produksjonskostnad og løpende driftskostnader. Førstnevnte er som regel en engangskostnad, og handler om hva det koster å lage selve nettstedet.

Driftskostnadene er kostnadene du betaler for å ha nettsiden, og her er det gjerne snakk om månedlige utgifter til webhotell, backup, oppdateringer, sikkerhetspakker eller lignende.

Mange velger å ha en driftsavtale, noe som innebærer at profesjonelle tar seg av disse punktene. Det er også mange som får hjelp av SEO-byråer til innholdsproduksjon. Drifter du siden din selv, kan du spare en del penger. Men da bør du også vite hva du driver på med.

Hva påvirker hvor mye det koster å lage en ny nettside?

Det store prisspennet som er assosiert med opprettelse av nye nettsteder, skyldes at det er mange faktorer som er prisdrivende. Pris og kvalitet/funksjonalitet henger ofte sammen, og dette gjelder også når du skal lage en ny nettside.

La oss se nærmere på noen faktorer som har direkte innvirkning på pris!

Lage nettside selv vs. profesjonell hjelp

Det aller første du bør tenke over, er hvorvidt du skal lage nettsiden selv eller motta hjelp. For mange er det helt nødvendig med hjelp, da de ikke har de tekniske ferdighetene som trengs. Andre ønsker å få hjelp, slik at resultatet skal bli best mulig.

Lager du siden selv, kan du potensielt spare en del penger. Samtidig finnes det flere grunner til å få profesjonell hjelp. Du kan blant annet unngå sikkerhetshull, og sørge for at siden blir skreddersydd for målgruppen.

Dersom profesjonelle webutviklere lager nettstedet ditt vil det også kunne bli mer synlig i søkemotorene. Dette skyldes blant annet at siden vanligvis laster raskere når den settes opp av profesjonelle, noe som har effekt på SEO.

CMS vs. utvikling av nettsted fra bunnen av

Når du skal lage en ny nettside kan du hovedsakelig velge mellom to løsninger. Den ene går ut på å utvikle nettstedet fra bunnen av, noe som krever kunnskap om koding og webdesign. Velger du denne løsningen trenger du kanskje hjelp fra en profesjonell webutvikler.

Det andre alternativet er å opprette en nettside gjennom et såkalt Content Management System (CMS). Her kan vi nevne populære løsninger som Joomla og WordPress. Noen oppretter nettstedet selv gjennom et CMS, mens andre får profesjonell hjelp.

Som regel vil det å lage en ny nettside være billigst gjennom et CMS. Du må likevel regne med kostnader til både domenenavn, hosting, plugins og lignende. Ønsker du for eksempel å gjøre en standard WordPress-side om til en nettbutikk, trenger du en nettbutikkløsning.

Vi har tidligere forklart hvordan du lager nettside i WordPress, med en beskrivelse av prosessen fra A til Å.

Omfang og funksjonalitet

Hvor mye det koster å lage en nettside vil også avhenge av omfang. Er det snakk om et stort nettsted med mange sider? Da vil dette vanligvis bidra til at kostnaden øker. Det samme gjelder om du skal ha spesiell funksjonalitet på siden – som nettbutikkløsning eller lignende.

Er det snakk om en enkel blogg uten nettbutikk eller betalingsfunksjon, kan du klare å holde kostnaden på et minimum. Skal du ha en nettbutikk med produktsider, betalingsløsninger, spesialtilpassede søkefunksjoner og lignende, kan kostnaden bli høyere.

Lag en nettside tilpasset ditt budsjett

Når du skal planlegge en ny nettside, bør du tidlig i prosessen avgjøre hvor mye penger som skal settes av til dette formålet. Dersom du skal få hjelp av en webutvikler, kan vedkommende finne løsninger som er tilpasset budsjettet ditt.

Totalweb.no har løsningene du trenger. Vi vet at forutsigbarhet, transparens og tydelige rammer er viktig når man planlegger en ny nettside. Dette gjelder også når det kommer til pris.

Gjennom en gratis strategisamtale avdekker vi dine behov og forventninger til nettstedet som skal opprettes. Basert på dette kan vi gi deg et detaljert tilbud, og du vil på forhånd vite hva den eventuelle kostnaden blir.

La oss planlegge nettsiden din, i dag!