Lage nettbutikk? Slik går du frem – steg for steg!

1. desember 2023

Det å lage en nettbutikk byr på stort inntjeningspotensial, enten du planlegger å selge interiør, klær eller andre ting. Ifølge SSB handlet nordmenn for 83 milliarder kroner på nett i andre kvartal av 2023. Men, hvordan går du egentlig frem for å realisere planene?

lage nettbutikk

Her forklarer vi deg hvordan du enkelt lager nettbutikken du drømmer om!

Tips: Husk dette før du lager nettbutikk

Det kan være fristende å hoppe på den første og beste forretningsidéen. Før du velger å lage en nettbutikk, bør du imidlertid utføre en analyse av det tenkte markedet. Markedsanalysen bidrar til å identifisere hvem målgruppen er, samt eventuelle konkurrenter på markedet.

Skal du ende opp med betalende kunder, må det tross alt finnes et marked. Gjennom spørreundersøkelser og annen research finner du ut om planene er realistiske.

Hvordan lage nettbutikk?

Når du skal lage en nettbutikk finnes det mange fremgangsmåter og alternativer. Nettsiden kan bygges og designes fra bunnen av. Dette er et godt alternativ for deg som ønsker at siden skal oppfylle spesielle krav eller ha et helt unikt design.

Samtidig finnes det mindre kompliserte løsninger, der du ikke trenger like stor grad av teknisk innsikt. Nedenfor beskriver vi hvordan du går frem for å lage nettbutikken på enklest mulig vis.

1. Skaff et domene og web-hosting

Første steg er å kjøpe et domene. Dette er nettbutikkens URL-adresse eller nettadresse, og den adressen som lar potensielle kunder finne nettsiden. Av den grunn bør navnet være enkelt å huske, og ikke minst – relevant.

Det å finne ledige domenenavn er en del av jobben. I noen tilfeller er navnet man ønsker ledig. Andre ganger må man kontakte eieren og forhøre seg rundt muligheten for å kjøpe domenenavnet.

Du trenger også web-hosting, altså serverplass som muliggjør publisering av innhold på nettsiden. Tidligere har vi blant annet sett på hvilke muligheter du har for WordPress-hosting.

2. Valg av publiseringsplattform

Den enkleste måten å lage nettbutikk på, er gjennom et Content Management System (CMS), altså en publiseringsplattform. Med et CMS kan du opprette en nettside relativt raskt og uten kunnskap om koding. Mange lar deg installere nettbutikkløsninger i form av plugins.

På den måten kan du tilpasse nettsiden med nettbutikkfunksjoner, og tilpasse siden etter eget ønske. Det finnes mange nettbutikkløsninger, inkludert WordPress, Shopify og WooCommerce.

Sistnevnte er et populært alternativ, siden det er både gratis og brukervennlig. WooCommerce har også smarte integrasjonsmuligheter. Det betyr at du kan integrere eksisterende systemer du bruker med nettbutikken, noe som er praktisk.

3. Brukergrensesnitt og design

De fleste nettbutikkløsningene gir deg tilgang på et større eller mindre utvalg av designtemaer. Ofte er det snakk om standardiserte maler. Men med løsninger som WooCommerce kan du også personalisere designet, slik at det blir unikt.

Det er viktig å ha brukervennlighet og -grensesnitt i bakhodet når du skal lage en nettbutikk. Husk at det skal være enkelt for potensielle kunder å navigere i produktutvalget. Samtidig skal det være enkelt å betale for varen og bestille frakt.

4. Valg av betalingsløsninger og fraktmuligheter

Du finner også plugins eller utvidelser som lar deg implementere betalingsløsninger og fraktalternativer på siden. Disse funksjonene er essensielle i enhver nettbutikk. Sørg for å tilby populære betalingsalternativer, som for eksempel Vipps, Klarna og Nets Easy.

Dersom du lager en nettbutikk med dårlig utvalg av frakt- og betalingsløsninger, kan du risikere at kundene flykter til konkurrentene.

5. Legg inn produkter, tekst og bilder

Neste steg er å legge til innhold i nettbutikken. Når det kommer til produkter du skal selge, bør disse kategoriseres på en oversiktlig måte. Skal du for eksempel selge fiskeutstyr, bør du ha egne kategorier for saltvanns- og ferskvannsfiskestenger, sluker, vadestøvler etc.

Du trenger også produktbeskrivelser og -bilder. Sørg også for å legge inn tekst og bilder på «Om oss»-siden, forsiden og øvrige deler av nettstedet. Tekst og illustrasjoner bidrar til å skape engasjement, men kan også gjøre siden din mer synlig i søkemotorer som Google.

Et tips er å ha en egen blogg på siden. Denne gir deg et supert utgangspunkt for å kunne arbeide med søkemotoroptimalisering (SEO). Ved å dele SEO-vennlige artikler og guider, kan du oppnå flere besøkende i nettbutikken. Dette oppnås blant annet gjennom søkeord.

Hvor mye koster det å lage nettbutikk?

Mange er nysgjerrige på hvorvidt det er mulig å lage en nettbutikk gratis. Selv om det finnes billige og til og med gratis CMS-plattformer, er dette urealistisk. Husk på at faktorer som kjøp av domenenavn og hosting koster penger. Utvidelsene du trenger kan også koste litt.

På generell basis kan du regne med at det koster minst 25 000 kroner å lage nettbutikken. Eksakt pris vil imidlertid avhenge av CMS-løsning, hostingtjeneste og lignende.

Motta hjelp med å lage din nettbutikk

Totalweb.no bistår deg som planlegger å lage en nettbutikk. Vi gjør jobben fra A til Å, og finner skreddersydde løsninger tilpasset dine ønsker og behov. Dette gjelder enten budsjettet ditt er stort, middels eller lite.

Ta kontakt i dag for flere gode tips!