Finn et ledig domene til din nettside!

4. januar 2024

Ditt domenenavn kan betraktes som en unik internettadresse, og benyttes gjerne for både hjemmesiden og e-postadressen. Ettersom adressen er unik, er det nødvendig å finne et ledig domene når et nytt nettsted skal opprettes.

ledig domene

Er domenet allerede i bruk, må du i utgangspunktet vurdere andre navn. Samtidig finnes det muligheter for å overta domenenavn som eies av andre. Her er alt du trenger å vite!

Hva er et domenenavn?

Domenenavn viser til noens unike navn på internett. Noen eksempler er totalweb.no, coca-cola.com eller snl.no. Den siste delen av navnet (f.eks. «no» eller «com») kalles for toppnivådomener.

Det er imidlertid den første delen, f.eks. «totalweb», som vanligvis omtales som selve domenet. Domenenavnet vil i mange tilfeller være det samme som organisasjonens navn. Dette er imidlertid helt opp til deg!

Hvordan finne et ledig domene?

Dersom du skal opprette en ny nettside, har du også behov for et domene. Men hvordan vite om domenenavnet du ønsker er ledig? Et tips er å sjekke Norid, som er det norske domenenavnregisteret.

Her kan du enkelt skrive inn det domenenavnet du ønsker, og søke på det. Du vil raskt kunne se hvorvidt navnet er ledig eller ikke. Gjennom Norid kan du abonnere på domenenavnet du ønsker, og avtalen inngås direkte med domeneforhandleren.

Skal du opprette en nettside i forbindelse med oppstart av ny virksomhet, kan Navnesøk være nyttig. Denne tjenesten er et samarbeid mellom Norid, Brønnøysundregistrene og Patentstyret, og lar deg søke på foretaksnavn, domene og varemerke i ett og samme søk.

Mulig å kjøpe domene som er opptatt

I mange tilfeller vil domenet man ønsker seg være opptatt. Dette kan være frustrerende, men det finnes ofte muligheter for å sikre seg drømmenavnet likevel. Du kan kontakte eieren av domenet og forhøre deg om muligheten for å kjøpe navnet.

Her er det viktig å huske på at det er opp til eieren å avgjøre hvorvidt navnet er til salgs eller ikke. Selv om domenet er parkert (ikke i bruk), kan du oppleve at eier ikke vil selge det.

Hvem eier domenet?

Det er fullt mulig å finne ut hvem som eier domenenavnet du ønsker deg. Gjennom såkalte WHOIS-databaser kan du enkelt søke opp domenenavnet og sjekke hvem som er registrert som eier.

En rekke nettsider muliggjør søk i databasene, inkludert domene.no og syse.no. Via domenemegler kan du be om å kjøpe navnet.

Et opptatt domene kan plutselig bli ledig

Du kan også finne et ledig domene ved å sikre deg domenenavn som nylig har løpt ut. Innimellom vil gode navn bli ledige fordi virksomheter og andre glemmer å fornye domenene sine. Domenenavn kan også bli ledige i forbindelse med nedleggelser og konkurser.

På sider som Domeneshop kan du få oversikt over domener som nylig har løpt ut. Er du kjapp kan du sikre deg et godt domenenavn før det knabbes av noen andre. Du kan beholde det aktuelle navnet til egen nettside, eller selge det videre til andre.

Tips ved kjøp av domene

I jakten på et ledig domene er det lurt å tenke over valg av domenenavn. Husk at domenenavnet blir nettsidens unike adresse. Derfor bør det også være et navn som er kort og enkelt å huske.

Det er dessuten lurt å vurdere hvorvidt domenet er gunstig med tanke på søkemotoroptimalisering (SEO). Dersom navnet er relevant for tjenesten, kan dette være av positiv betydning for bedriftens synlighet i søkemotorer som Google.

Til slutt er også utvidelsen (toppnivådomenet) relevant. Det norske toppnivådomenet «.no» er gjerne mer tillitsvekkende enn utenlandske domeneendelser. Sørg for at ditt domene utstråler seriøsitet overfor tiltenkt målgruppe.

Hva koster et ledig domene?

Prisen for et ledig domene kan variere noe, men ligger gjerne på rundt 100 kroner. Dette er kostnaden for å registrere domenenavnet. Deretter påløper det en liten kostnad hver gang avtalen skal fornyes.

Eksakt pris kan imidlertid variere basert på hvilket toppnivådomene du har. Selve domenenavnet kan også ha noe å si. De mer ettertraktede navnene koster gjerne litt ekstra. Skal du kjøpe et domene som ikke er ledig, er det opp til eieren å avgjøre prisen.

Finn det perfekte domenenavn til din nettside

Når man skal lage en ny nettside, er det å finne et ledig domene noe av det første som bør gjøres. Skal du for eksempel lage en nettbutikk, bør du aller først finne et egnet domenenavn og et webhotell.

Deretter kan du bestemme deg for publiseringsplattform, design, betalingsløsninger og andre faktorer. Med et gunstig domene har du også et godt utgangspunkt for å få en nettbutikk som lever opp til forventningene dine.

Motta hjelp med ditt nettsted

Planlegger du å opprette en ny nettside, for eksempel i forbindelse med etablering av en ny bedrift? Da er det å finne et ledig domene bare én av flere viktige oppgaver du har foran deg. Totalweb bistår deg gjerne med å finne de beste løsningene for deg og virksomheten din.

La oss utvikle nettstedet ditt i samråd med deg!