Hvordan starte en blogg?

19. april 2023

Ved å starte din egen blogg kan du dele tips, hverdagsøyeblikk og tanker med leserne dine. En blogg kan også være et nyttig verktøy for bedrifter som ønsker å tiltrekke trafikk til bedriftens hjemmeside.

hvordan starte en blogg

Her forklarer vi deg hvordan du kan starte en blogg på 1, 2, 3. Vi ser også nærmere på hvordan du kan sikre at blogginnleggene dine blir mest mulig synlige i Google.

Lag en hjemmeside

Når du skal starte en blogg bør du først og fremst tenke over plattform. Dersom bedriften allerede har en hjemmeside, kan du som regel starte en blogg som en underside på samme nettsted. Du kan også starte en blogg fra bunnen av.

Det kanskje enkleste er å lage en hjemmeside med WordPress eller andre publiseringsplattformer. Dette er den beste løsningen når du vil opprette et nettsted uten å måtte kode.

Ønsker du en blogg som er kodet helt fra bunnen av, er selvfølgelig også dette mulig. I så fall kan du få hjelp av en utvikler. I så fall er det viktig å velge riktig webutvikler, slik at siden oppfyller alle krav til funksjonalitet, design og sikkerhet.

Dersom du går for den enkleste og raskeste løsningen, altså å starte en blogg i WordPress, går du frem på følgende måte:

1. Velg en hostingplan

Hvis du oppretter et nettsted gjennom WordPress.org, vil du også ha behov for en hostingplan slik at siden kan deles på internett.

Det finnes ulike hostingleverandører eller webhoteller å velge mellom, og gjennom disse kan du leie en serverplass som hjemmesiden din vil ligge på. De ulike hostingplanene kan variere både med tanke på pris og hvilke tillegg som er inkludert.

De beste hostingplanene inkluderer mailadresse og sikkerhetstiltak som SSL-sertifikat.

2. Lag et domenenavn

Når du oppretter en hostingplan vil du vanligvis få et domenenavn, som altså er nettadressen til bloggen din. Det er denne adressen som skrives inn i søkefeltet i nettleseren når noen skal besøke bloggen din.

Husk at du kan søke på ulike domenenavn og sjekke hva som er tilgjengelig. Et tips er å velge et domenenavn som er både enkelt å huske og relevant. Skal du blogge på vegne av bedriften din, er det for eksempel fint å bruke firmanavnet.

3. Installer WordPress

Neste steg er å installere WordPress. Installasjonen foregår over flere steg, og dersom du er usikker på fremgangsmåten er det mulig å få profesjonell hjelp. Kort fortalt må du hente ut innloggingsinformasjonen din, før du laster ned og pakker ut WordPress-filene.

Deretter starter filbehandlingen, der alle mapper og filer lastes opp. Du går så til index.php i nettleseren, der du kan starte selve installasjonen og oppgi innloggingsinfo. Så snart WordPress er installert, kan du logge deg inn og tilpasse siden med tanke på design og innhold.

Lag SEO-innhold som er synlig i søkemotorene

Til nå har vi sett på hvordan du starter en blogg. Det som kanskje er en enda større utfordring, er å få trafikk til bloggen – altså lesere. For de fleste er det ønskelig å tiltrekke flest mulig besøkende.

For en blogger kan økt trafikk bety flere annonse- og sponsorinntekter. For en bedrift kan det bety at flere får øynene opp for produkter og tjenester, og dermed økt salg. Heldigvis finnes det en metode som gjør nettstedet mer synlig; nemlig søkemotoroptimalisering (SEO).

SEO omfatter en rekke ulike metoder som kan bidra til at nettstedet optimaliseres for Google og andre søkemotorer. Det betyr at søkemotoren prioriterer nettstedet ditt i SERP (Search Engine Search Results), og at siden dermed havner høyere opp i søkeresultatene.

Bruk av lenker og relevante søkeord er blant metodene. Det er også viktig at tekstene (blogginnleggene) du deler scorer høyt på lesbarhet og relevans. Du kan gjøre SEO-arbeidet selv, men det enkleste er kanskje å få hjelp av et SEO-byrå i Oslo eller andre SEO-eksperter.

Andre tips til deg som skal starte en blogg

Når du skal starte en blogg er det også viktig å ha en rød tråd i blogginnleggene. Kort fortalt: Hva skal bloggen handle om?

For en bedrift som selger klær, kan bloggen for eksempel ta for seg tips til valg av antrekk og andre moterelaterte temaer. Selger bedriften din verktøy, kan du kanskje blogge om snekring og dele noen gode tips. Innlegg som dette tiltrekker trafikk i den riktige målgruppen.

I blogginnleggene kan du gjerne inkludere lenker til produktene dine der det er naturlig og relevant. Skal du for eksempel forklare hvordan man bygger en terrasse, vil du sannsynligvis nevne både vater og kapp- og gjærsag. Da kan du linke til disse produktene i nettbutikken.

Start en blogg på 1, 2, 3

En blogg kan være et nyttig verktøy – ikke bare for bloggere, men også for bedrifter. Bloggen er et markedsføringsverktøy og gjør det mulig å tiltrekke trafikk til nettstedet. Samtidig får besøkende mulighet til å lese innhold som er av reell verdi for dem.

Planlegger du å starte en blogg? Våre flinke webutviklere hjelper deg gjerne – både med å lage nettstedet og eventuelt SEO-innhold. Få en gratis strategisamtale i dag, og motta et tilbud!