Hvordan finne ut hvem som eier et domene?

8. juli 2023

Dersom du skal starte opp et nytt nettsted, har du kanskje et spesifikt domenenavn i kikkerten. Noen ganger oppdager man imidlertid at navnet er opptatt. Alle domenenavn er unike, og hvis noen allerede eier navnet kan du ikke uten videre bruke det.

hvem eier domene

Det kan likevel være mulig å kjøpe et domene fra noen som allerede har kjøpt det, dersom du ønsker å sikre et gitt nettstedsnavn. I så fall må du først finne ut hvem som eier navnet.

Først: Hva er et domene?

Domenenavn, ofte bare kalt domene, kan best beskrives som navnet til et nettsted – og er en del av URL-adressen. Dette er med andre ord navnet man må oppgi i nettleseren når man skal finne og besøke siden.

La oss se nærmere på et eksempel, der vi tar utgangspunkt i følgende URL-adresse: https://totalweb.no/digitale-markedsforingstjenester/

Denne URL-adressen består blant annet av en protokoll (her https://), et domenenavn (totalweb.no) og eventuell filstil (/digitale-markedsforingstjenester/). I eksempelet vårt vil «totalweb» normalt sett omtales som et domene, mens «.no» er et såkalt toppdomene.

De fleste bedrifter ønsker et domene som er relevant for bedriften, enten det er firmanavnet, en forkortelse for firmanavnet eller lignende.

Hvem eier domenet? WHOIS-databaser gir deg svaret!

I såkalte «WHOIS»-databaser kan du enkelt søke opp og sjekke hvorvidt spesifikke domenenavn er opptatt eller ikke. Dersom navnet skulle være opptatt, vil dette være markert med en link som gir deg opplysninger om eieren.

Det finnes mange nettsider som lar deg søke i WHOIS-databasene. Noen eksempler er syse.no, domene.no og godaddy.com. Du vil raskt få beskjed om hvem som eier et domene, og om det eventuelt finnes noen lignende domener som er ledige.

Er domenet opptatt, kan du for eksempel be om å kjøpe det via en domenemegler. Men husk – det er helt opp til den som eier domenet hvorvidt navnet er til salgs eller ikke. Selv om navnet er parkert (altså ubrukt), kan eieren nekte å selge eller gi det bort.

Hvordan kan noen eie et domene?

Det finnes ulike nettsteder som lar en søke etter ledige domener, og deretter registrere disse. Så snart et domene er registrert, kan ikke andre registrere det samme navnet uten videre. Man kan imidlertid kontakte den som eier domenet og kjøpe det fra dem.

Mange personer driver med domenehandel og har dette som ekstrainntekt. De registrerer domener som potensielt kan være ønskelige å kjøpe av andre, og selger deretter navnene til de som ønsker dem.

Hva koster det å kjøpe et domene?

Prisen for et domene kan variere mye. Skal du registrere et nytt domenenavn med toppnivå-domene .no, kan du regne med at det koster omkring 100 kroner å registrere navnet. Deretter må du betale rundt 150 kroner for fornyelse av avtalen med jevne mellomrom.

Merk deg at prisen for et domene kan variere med tanke på nettopp toppnivå-domene. Har du et mindre ettertraktet toppnivå-domene, kan du ofte få det billigere. Men husk – et .no-domene er ofte det beste, da dette oppfattes som trygt og kjent blant de fleste nordmenn.

Et nettsted med domenenavn med endelsen .info kan gjerne være seriøst, men blir kanskje ikke oppfattet slik av potensielle kunder.

Kan jeg reservere et domene?

Du har ikke mulighet til å reservere et domene. Navnet må registreres for at det skal bli ditt. Dette gjelder selv om du har registrert et varemerke på navnet. Dersom du skal lage en ny nettside er det derfor lurt å finne og registrere ønsket domenenavn raskest mulig.

Skal du skaffe et domene i forbindelse med opprettelse av et nytt selskap, ønsker du kanskje å vente med å kjøpe domenenavn til bedriftsnavnet faktisk er registrert i Brønnøysundregistrene og du har et organisasjonsnummer.

Her kan det være smartere å registrere domenenavnet privat i ditt eget navn mens du venter. Hvis ikke risikerer du at noen andre «knabber» navnet foran nesa på deg. I så fall kan det bli kostbart å eventuelt kjøpe navnet tilbake.

Slik skaffer du deg domenet du ønsker

Dersom du ønsker å sikre deg et gitt domene, kan du gjøre dette enten gjennom en domeneregistrator eller via et webhotell. Sistnevnte er en populær løsning blant annet for de som skal opprette nettsted i WordPress.

Med et webhotell kan du få tilgang på både hosting, SSL-sertifikat og domenenavn – alt i samme løsning. Domenenavnet ditt gir deg dessuten tilgang på e-postadresser med samme navn etter @, noe som er praktisk om du ønsker e-postadresser til jobbformål.

Vi har tidligere sett nærmere på hvordan du skaffer domenenavn til websiden din. Sjekk gjerne ut denne for en mer detaljert beskrivelse!

Trenger du hjelp med å skaffe et domenenavn?

Totalweb.no har lang erfaring med digitale markedsføringstjenester, og sitter blant annet på ekspertise innen webdesign, SEO, annonsering og analyse. Vi hjelper deg gjerne med opprettelse av ny webside, noe som kan inkludere hosting med anskaffelse av domenenavn.

Ta kontakt for en uforpliktende strategisamtale!