Hva er domene?

8. oktober 2023

Domener, også kjent som nettadresser eller URL-er, har blitt en integrert del av vår opplevelse på nett. Enten vi er klare over det eller ikke, bruker vi domener til å få tilgang til nettsider, sende e-post eller bruke ulike tjenester på nett. Uten domener, ville ikke de daglige oppgavene vi alle gjør på nett vært mulige.

hva er domene

Teknologien vi ser og bruker i det daglige baserer seg på mange «skjulte» konsepter. De fleste av oss har nok hørt om domener. Dette er for de aller fleste assosiert med en nettside. Men hva er egentlig et domene, og hvorfor er det viktig for markedsføringen i bedriften din? Et domene spiller en viktig rolle i alt fra SEO til brukeropplevelsen.

Definisjonen av et domene

Et domene er den lesbare adressen som brukes til å finne en bestemt nettside på internett. Dette kan inkludere både selve domenenavnet, for eksempel «eksempel.no», og eventuelle undermapper eller filnavn som følger etter domenet, som «eksempel.no/blogg».

Funksjonen til et domene

Domener har to hovedfunksjoner: identifikasjon og markedsføring. Disse to funksjonene henger sammen.

  • Identifikasjon: Domener hjelper med å identifisere unike nettsider på internett. De fungerer som virtuelle adresser som peker brukere til riktig sted på nettet. Uten domener, ville vi vært avhengige av numeriske IP-adresser for å besøke nettsteder. Det ville gjort opplevelsen langt mindre brukervennlig, og ikke minst vanskelig å huske alle tallene!
  • Markedsføring: Domener fungerer også som et viktig markedsføringsverktøy. De er ofte det første inntrykket en bruker får av en nettside eller et selskap. Et minneverdig domenenavn kan bidra til å øke merkevaregjenkjennelse og trafikk til nettstedet.

Dette består et domene av

For å forstå domener bedre, la oss se nærmere på de viktigste komponentene som utgjør en standard nettadresse. Det er her fire komponenter som er helt sentrale.

Protokoll

Protokoll er den første delen av en nettadresse, for eksempel «http://» eller «https://». Dette angir hvilken kommunikasjonsprotokoll som skal brukes for å hente nettsiden. «Https://» indikerer en sikret tilkobling.

Subdomene

Subdomener er valgfrie og plasseres foran hoveddomenet. For eksempel er «www» i «www.eksempel.no» et subdomene. Subdomener brukes ofte til å organisere nettsider eller opprette spesifikke deler av et nettsted.

Hoveddomene

Dette er den mest gjenkjennelige delen av en nettadresse. Det representerer selve nettsiden og dens identitet. I «www.eksempel.no» er «eksempel.no» hoveddomenet.

Undermapper og filnavn

Disse delene av en nettadresse spesifiserer den nøyaktige plasseringen av en ressurs på serveren. For eksempel peker «eksempel.no/blogg» på en bloggside på «eksempel.no».

Hvorfor er domener viktige for markedsføring?

Domener spiller en avgjørende rolle i markedsføring av flere grunner. Selv om flere benytter Google til å finne nettsider, er det også mange som skriver domenenavnet rett inn i nettleseren. Dessuten, om en søker etter en nettside i Google, er domenenavnet helt essensielt for bedriften din.

Merkevaregjenkjennelse

Et godt domenenavn kan være lett å huske og assosieres med din merkevare. Dette gjør det enklere for kunder å finne deg på nett, og det styrker merkevarebevisstheten. Bare tenk over det: Mest sannsynlig husker du minst ett domenenavn innenfor nesten enhver kategori.

Tillit og troverdighet

Å ha et profesjonelt og relevant domenenavn, kan øke tilliten til ditt nettsted og merkevaren. Folk er mer tilbøyelige til å stole på og besøke nettsider som ser ut til å være godt etablerte og seriøse.

Søkemotoroptimalisering (SEO)

Domener kan påvirke din nettsides rangering i søkemotorer som Google. Et relevant domenenavn som inneholder nøkkelord relatert til ditt innhold eller bransje, kan hjelpe deg med å rangere høyere i søkeresultatene.

Enkel deling

Et kort og minneverdig domenenavn er enklere å dele på sosiale medier og i muntlig kommunikasjon. Dette kan føre til økt trafikk og engasjement på nettstedet ditt. Du unngår også misforståelser, og i verste fall at folk ikke finner nettsiden din.

Valg av riktig domene

Når du velger et domene for markedsføringsformål, er det flere viktige faktorer å vurdere. Et tips er å ikke bare hoppe på det første og det beste. Bruk god tid på å finne riktig domene. Det finnes flere skatter der ute i det norske domenemarkedet. Nedenfor er et par faktorer du bør tenke over ved valg av domene.

  • Relevans: Domenenavnet bør være relevant for din virksomhet, bransje eller nettstedets tema.
  • Minneverdighet: Et kort domenenavn som er lett å huske er ideelt. Unngå lange og kompliserte varianter som kan være vanskelige å stave eller huske.
  • Unikhet: Sjekk om domenenavnet du ønsker er tilgjengelig. Noen populære domener kan allerede være registrerte av andre.
  • Søkemotorvennlighet: Hvis mulig, inkluder nøkkelord i domenenavnet som folk sannsynligvis vil søke etter når de leter etter ditt innhold eller produkt.
  • Beskytt varemerket ditt: Registrer flere varianter av domenet for å hindre misbruk av ditt merkenavn. Nærliggende varianter er lure å sikre seg. Disse domene kan så pekes mot ditt hoveddomene.

Få hjelp til å bygge ditt domene!

Når du velger et domene for din virksomhet, bør du nøye vurdere hvordan det vil påvirke din merkevare, søkemotorrangering og kundeengasjement. Et godt domene kan være en verdifull investering i din tilstedeværelse på nett.

Totalweb hjelper deg gjerne i prosessen med både valg og utbygging av domene. Vi er totalleverandør av webtjenester. La oss bygge et sterkt domene sammen!