Ledige domenenavn

18. oktober 2023

Hvordan finner du ledige domenenavn, og hva bør du tenke på? Enten du skal starte opp en blogg eller bedriftsside, har du behov for et godt domenenavn. Du må imidlertid velge et domene som er ledig, da navnestrengen er unik. Eventuelt må domenenavnet kjøpes av nåværende eier.

ledige domenenavn

Her forklarer vi deg hvordan du går frem, og deler noen smarte tips!

Hvordan finne ledige domenenavn?

Det finnes mange tjenester på nett som hjelper deg med å sjekke om domenenavn er ledige. Hvilken tjeneste som passer best for deg, avhenger av ditt formål. Ønsker du for eksempel kun et domene, eller har du også behov for et varemerke og foretaksnavn?

Nedenfor ser vi nærmere på noen fremgangsmåter du kan vurdere!

Søk etter domenenavn Norid

Tjenesten Norid driver det norske registeret for domenenavn. Her kan du enkelt søke opp og sjekke om ulike domenenavn er ledige. Dersom navnet er opptatt, kan du se hvem som eier domenenavnet per i dag.

Gjennom denne tjenesten kan du også bestille et abonnement på domenenavnet du ønsker. Både privatpersoner og virksomheter kan ta i bruk tjenesten. Ifølge Norid vil du inngå avtalen direkte med domeneforhandleren, som også vil tilby nødvendig oppfølgning.

Finn ledige foretaks- og domenenavn med Navnesøk

Planlegger du å starte en ny virksomhet? Tjenesten Navnesøk er et samarbeid mellom Patentstyret, Brønnøysundregistrene og Norid. Her kan du sjekke om et navn er ledig som varemerke, foretaksnavn og domenenavn i ett samlet søk.

Merk deg at selv om et navn er ledig som foretaksnavn, er det ikke sikkert det er ledig som domenenavn. Med Navnesøk får du oversikten du trenger.

Det er uansett viktig å kontrollere at domenenavnet du vurderer ikke er i konflikt med registrerte varenavn. Sjekker du ikke dette nøye nok, kan du i verste fall risikere at juridiske tvister oppstår.

Sjekk nylig utløpte domener

Noen ganger glemmer virksomheter å fornye domenet ditt. Bedrifter kan også gå konkurs, noe som medfører at domener som tidligere var opptatt blir ledige. Du finner en oversikt over nylig utløpte domener hos Domeneshop.

Husk at det kan dukke opp skjulte juveler blant disse utløpte domenene. Dette gjelder enten du vil beholde domenet selv, eller planlegger å selge det videre.

Hva gjør jeg om domenenavnet ikke er ledig?

I mange tilfeller vil man oppdage at domenenavnet man ønsker er opptatt. Drømmer du for eksempel om å starte en nettbutikk, kan det oppleves frustrerende om det perfekte navnet er tatt. Alt håp er imidlertid ikke ute!

Dersom et domenenavn er opptatt, kan du forsøke å kontakte eieren og spørre hvorvidt du kan ta over navnet. Vi har tidligere sett nærmere på hvordan du finner eieren av et domene.

Alternativt kan du velge et lignende domenenavn som er ledig. Er for eksempel nettsidenavn.no opptatt, kan nettsidenavn.net være ledig.

Hva bør man se etter når en velger domenenavn?

Planlegger du å lage en nettside er det viktig å skaffe et gunstig domenenavn. Først og fremst bør domenenavnet være relevant og enkelt å huske. Det er tross alt dette navnet besøkende må oppgi i nettleseren for å finne siden din!

Et langt domenenavn med mange tegn eller bindestreker blir fort vanskelig å huske. Jo enklere, jo bedre! Samtidig er det lurt å tenke på søkemotoroptimalisering, altså SEO. Ved å inkludere et relevant søkeord i domenenavnet, kan siden din oppnå økt synlighet i Google.

Tenk også over domeneutvidelsen. Foruten .com- og .no-utvidelser, finnes det også andre utvidelser å velge mellom. Her er det lurt å tenke over hva som passer best i ditt tilfelle, basert på bransje og nettsidetema. Riktig utvidelse kan gjøre navnet ekstra minneverdig!

Kort fortalt bør du vektlegge at domenenavnet er…

  • Enkelt
  • Kort
  • SEO-vennlig
  • Relevant
  • Har riktig utvidelse

Hvor mye koster det å kjøpe domenenavn?

Prisen for domenenavn kan variere. Bestiller du for eksempel et domenenavn gjennom Norid, kan ulike forhandlere ha ulike prismodeller. Domeneforhandleren betaler vanligvis 60 kroner til Norid for å registrere domenenavnet. Skal du kjøpe et domenenavn, må du betale dette pluss påslaget forhandleren krever.

Dette påslaget kan variere avhengig av hva slags tjenester du bestiller. Husk at noen forhandlere tilbyr gode pristilbud fra tid til annen. Derfor er det lurt å sammenligne pris hos ulike domeneforhandlere før du bestemmer deg.

Les også: Hvor mye koster det å lage en nettside?

Er det noe å tjene på å kjøpe og selge gode domenenavn?

Ja, du kan potensielt tjene gode penger på å kjøpe og selge domenenavn. Det å kjøpe et domene som er uregistrert koster normalt sett ikke særlig mye. Dersom det etter hvert dukker opp noen som ønsker å kjøpe det spesifikke navnet, kan du selge med fortjeneste.

Er du heldig kan du selge domenenavnet langt dyrere enn du kjøpte det. Dette forutsetter som regel at domenenavnet er godt. Husk at etterspørselen ofte er størst etter enkle og beskrivende navn.

Motta hjelp med domenenavn og nettsted!

Trenger du hjelp til å finne ledige domenenavn, eller å kjøpe domenenavn som er opptatt? Totalweb.no bistår deg gjennom prosessen fra A til Å når du skal opprette et nytt nettsted. Dette inkluderer også hjelp med domeneanskaffelse.

Kontakt oss i dag for en hyggelig prat!