Vil du lage nettbutikk gratis? Her er mulighetene dine!

28. mai 2023

Når bedriften skal opprette nettbutikk finnes det mange valgmuligheter. Mange ønsker å finne en lettvint og gratis løsning som samtidig oppfyller alle krav til sikkerhet og funksjonalitet. Men er dette i det hele tatt mulig?

lage nettbutikk gratis

Her ser vi nærmere på mulighetene dine, og hvorvidt det i det hele tatt er realistisk å lage en nettbutikk helt gratis.

Først og fremst: Hvordan lage nettbutikk?

Dersom du vurderer å opprette en ny nettbutikk, finnes det flere fremgangsmåter. Totalkostnaden vil som regel avhenge av hvilken metode du velger, og det finnes både budsjettvennlige og dyre alternativer.

Én løsning er å designe og kode nettbutikken fra bunnen av. I så fall vil alle løsninger være skreddersydd for bedriftens behov og målgruppe. Denne løsningen er – kanskje ikke så overraskende – den mest kostbare.

Den enkleste og mest økonomiske fremgangsmåten er som regel å lage nettbutikk gjennom et Content Managing System (CMS) som WordPress. Vi har tidligere forklart hvordan du starter din egen nettbutikk i WordPress, steg for steg. Sjekk ut denne for en detaljert beskrivelse.

Hva koster det å lage nettbutikk?

Vanligvis koster det fra 25 000 kroner og oppover å lage en nettbutikk. Den eksakte kostnaden er imidlertid vanskelig å forutsi, siden mange faktorer vil påvirke prisen. Det er nemlig mange elementer å ta hensyn til når du skal planlegge nettbutikken din.

Skal du lage en nettside gjennom en CMS-løsning, vil du som regel måtte velge en hostingleverandør og et domenenavn. Her vil prisen kunne variere en god del, avhengig av hvilke valg du tar underveis.

Valg av publikasjonsplattform og nettbutikkløsninger vil også påvirke prisen. Noen nettbutikkløsninger er gratis, men du vil fortsatt måtte regne med kostnader for hosting og andre elementer.

Skal du bygge en nettbutikk fra bunnen av, vil totalprisen ofte være enda høyere. Prosessen tar lengre tid, og du vil som regel ha behov for hjelp fra profesjonelle webdesignere eller programmerere.

Kan du lage nettbutikk selv, og på den måten spare penger?

Det store spørsmålet mange stiller seg, er hvorvidt de skal lage nettbutikken selv eller motta profesjonell hjelp. Om du har ferdighetene som trengs, kan du i mange tilfeller spare penger på å gjøre alt selv.

Har du derimot ikke tiden eller kunnskapen som kreves, er det gode grunner til å motta hjelp. Mye kan gå galt dersom hovedmotivasjonen er å spare penger – fremfor å lage en nettside som er sikker og av god kvalitet.

Sikkerhet

Den kanskje viktigste grunnen til å ikke lage nettbutikken din selv, er at det ofte vil være økt risiko for sikkerhetshull på siden. Dersom du ikke vet hva du gjør, risikerer du at hackere enkelt får tilgang til siden din.

Husk at sikkerhet er noe de fleste forbrukere vektlegger når de handler på nett. En nettbutikk med sikkerhetshull vil fort oppleve kundeflukt.

Tilpasninger

Lager du nettsiden selv, risikerer du også at den blir lite brukervennlig og dårlig tilpasset målgruppen. Funksjonalitet og brukeropplevelse bør alltid stå sentralt når en ny nettbutikk skal opprettes.

Det skal være enkelt for besøkende å navigere på nettsiden, og å finne produktene de er ute etter. Her er det viktig å velge riktig nettbutikkløsning og design om du går for en CMS-løsning.

PS: Vi har tidligere sett nærmere på hvordan du lykkes med en nettbutikk. Få flere tips, der!

Tidsbruk

Husk også på at det kan være veldig tidkrevende å lage en nettbutikk selv. Selv med en CMS-løsning kan du bli overrasket over hvor mye arbeid som er nødvendig. Det finnes mange plugins å velge mellom, og du må dessuten bruke tid på oppdateringer og vedlikehold.

Får du hjelp til å lage nettbutikken av profesjonelle, kan du overlate tidkrevende vedlikeholdsarbeid, design og andre oppgaver til de som kan det.

Synlighet i Google

Når du skal lage nettbutikk er det også viktig å tenke over sidens synlighet. Skal du få kunder er du også avhengig av at siden tiltrekker seg organisk trafikk gjennom søkemotorer som Google. Her er SEO, også kjent som søkemotoroptimalisering, helt avgjørende.

Lager du en nettbutikk selv, bør du også ha kunnskap om SEO-arbeid. Hvis ikke er det lurt å få hjelp av et SEO-byrå. Gjennom søkemotoroptimalisering blir nettbutikken din mer synlig i Google-søk, og du får dermed også flere potensielle kunder.

Få ting er gratis – og spesielt ikke nettbutikker

Kvalitet koster stort sett penger, og slik er det også når det kommer til nettsider. Det å lage nettbutikk gratis er dessuten urealistisk, selv om du går for en CMS-løsning (som vanligvis er det billigste alternativet). Både hosting, domenenavn og plugins kan koste penger.

Ved å investere noen kroner i bedriftens nettbutikk, får du ikke bare en sikrere nettbutikk. Du vil også få en nettbutikk som er tilpasset målgruppen og dens behov. Med hjelp fra profesjonelle vil du dessuten kunne få hjelp med vedlikehold av siden og SEO.

Totalweb.no har gode og tilpassede løsninger for enhver bedrift som ønsker å lage nettbutikk. Vi hjelper deg enten du har et stort eller begrenset budsjett. Kontakt oss i dag for en hyggelig prat!