Lage logo gratis?

29. oktober 2023

Å lage logo gratis er fristende for mange. I dag finnes det tross alt et hav av muligheter for å gjøre denne jobben selv. Men er det egentlig lurt? Logoen er virksomhetens ansikt utad. Den spiller en avgjørende rolle i å etablere merkevareidentitet og tiltrekke seg målgruppens oppmerksomhet.

lage logo gratis

Tradisjonelt sett har profesjonelle designere og byråer vært ansvarlige for å lage logoer. Nye løsninger har derimot gjort at privatpersoner og små bedrifter kan lage logoer gratis. Denne artikkelen vil utforske hvor du kan lage logoer gratis, hvordan du går frem og fordelene og ulempene ved å lage en logo selv.

Hvor kan du lage logo gratis?

På nett finnes det en rekke gratisverktøy for amatørdesignere og småbedrifter som ønsker å lage logo gratis. Her er noen av de mest populære alternativene:

 • Canva: Canva er en allsidig, grafisk designplattform som gir brukerne tilgang til en imponerende samling av maler og verktøy for å lage logoer. Mange funksjoner kan benyttes helt gratis. Det finnes også rimelige alternativer for avansert funksjonalitet.
 • Looka (tidligere Logojoy): Looka er et AI-drevet logoopprettingsverktøy som kan generere logoer basert på brukerpreferanser. De tilbyr også et gratis abonnement som gir brukere muligheten til å laste ned logoen.
 • Hatchful av Shopify: Hatchful er en enkel app for logoutvikling av Shopify. Den gir brukere tilgang til et utvalg av maler og tilpasningsalternativer. Appen er tilgjengelig for gratis bruk, slik at du kan lage en logo til din nettbutikk eller bedrift.
 • LogoMakr: LogoMakr er et verktøy på nett for logoutvikling. Det gir en brukervennlig plattform for å designe logoer. Mens enkelte funksjoner er gratis, krever andre betaling.
 • Wix Logo Maker: Wix tilbyr et verktøy for logoutvikling som er tilgjengelig både for brukere av Wix-plattformen og de som ikke bruker den. Den gir enkel tilgang til logoutvikling som passer til nettsidens

Hvordan går du frem for å lage logoen?

Når du har valgt et verktøy, er det viktig å følge en strukturert tilnærming for å sikre at logoen oppfyller dine forventninger og kommuniserer ditt budskap effektivt. Begynn med å klargjøre formålet og visjonen for logoen din. Tenk på selskapets verdier, bransje og målgruppe. Dette gir deg et klart utgangspunkt for utformingen.

Mange av de nevnte verktøyene tilbyr en rekke maler som kan fungere som et godt utgangspunkt. Alternativt kan du velge å bygge logoen helt fra bunnen hvis du har en klar visjon. Tilpass malen ved å endre farger, fonter og andre grafiske elementer. Her har du muligheten til å gjøre logoen unik og relevant for din virksomhet.

Integrer virksomhetens navn eller motto i logoen. Vurder valg av skrifttype og størrelse for å sikre at teksten er lettlest og reflekterer merkevaren. Hvis det er hensiktsmessig, kan du inkludere grafiske elementer som symboler, ikoner eller illustrasjoner som passer til temaet og bransjen din.

Gjør deretter nødvendige justeringer, inkludert størrelsesendringer, og forhåndsvis logoen på ulike plattformer og i forskjellige størrelser for å sikre at den fungerer effektivt. Når du er tilfreds med resultatet, laster du ned logoen i riktig filformat for ditt formål.

Fordeler og ulemper ved å lage logo selv

Å ta på seg oppgaven med å lage din egen logo kan være en kostnadseffektiv løsning for små bedrifter og enkeltpersoner. Det er mange som velger å for eksempel lage nettside eller logo selv. Imidlertid er det viktig å vurdere fordelene og ulempene ved denne tilnærmingen.

Fordeler

 • Kostnadsbesparelser: En av de mest åpenbare fordelene ved å lage logoen selv, er betydelige kostnadsbesparelser. Det er tross alt kostbart å ansette profesjonelle designere eller byråer til denne jobben.
 • Kreativ kontroll: Ved å lage logoen selv har du full kontroll over designprosessen. Du kan eksperimentere med ulike ideer og konsepter som du tror vil fungere best for din merkevare.
 • Rask prosess: Verktøy på nett gjør prosessen med å lage en logo mye raskere enn å vente på et designbyrå.

Ulemper

 • Begrenset erfaring: De fleste amatørdesignere har begrenset erfaring i forhold til profesjonelle designere. Det kan resultere i mindre profesjonelle eller unike resultater.
 • Manglende originalitet: Logoer som er laget med maler kan ofte se ut som varianter av andre logoer som bruker de samme malene. Det kan svekke din merkevares unikhet.
 • Begrenset kunnskap om verktøy: Å lage en imponerende logo krever kjennskap til designprinsipper og programvare. Mangel på kompetanse kan føre til suboptimale logoer.

Kan kunstig intelligens lage logoer?

Med fremgangen innen kunstig intelligens (KI) har det oppstått spenning rundt muligheten for å bruke teknologien til å lage logoer. KI-baserte verktøy, slik som Looka (tidligere Logojoy), har blitt stadig mer populære. Disse verktøyene benytter brukerens data, slik som farger og stil, til å generere logoer automatisk.

KI-baserte verktøy kan generere logoer på noen få minutter, noe som gjør det til en rask og enkel løsning. KI-logoer vil alltid opprettes med de samme spesifikasjonene, noe som sikrer en konsistent visuell identitet. Samtidig betyr det at din logo sannsynligvis vil ligne på andres logoer.

Trenger du hjelp til å lage logo?

Det finnes unektelig mange muligheter for å lage logo gratis på nett. Allikevel er det til syvende og sist ikke det beste alternativet i dagens marked. Dersom du har særdeles gode designferdigheter, eller om KI utvikler seg videre, kan det hende at det å lage logoen selv er gunstig.

Men for de aller fleste er det lurt å overlate jobben til de profesjonelle. Trenger du hjelp til å lage logo? Vi tar gjerne en hyggelig prat om hvordan du best mulig løser denne oppgaven.