Starte butikk på nett? Her forklarer vi hvordan!

20. januar 2024

Mange drømmer om å starte sin egen butikk på nett. Har du en god forretningsidé, kan du potensielt tjene gode penger på netthandel. Før du setter i gang, er det imidlertid lurt å planlegge litt. Du bør også sette deg inn i hvordan nettbutikken opprettes.

starte butikk på nett

I denne guiden gir vi deg oversikten du trenger.

Hva koster det å starte en nettbutikk?

Før vi fortsetter, er det greit å vite at det å starte en butikk på nett aldri er gratis. Generelt sett koster oppstart av nettbutikk fra kroner 25 000 og oppover. Den eksakte kostnaden kan imidlertid variere mye, og påvirkes blant annet av hvordan nettbutikken lages.

I de fleste tilfeller vil det å benytte seg av et Content Management System (CMS), altså et publiseringssystem, være det billigste. Ja, og ikke minst – enkleste. Med bakgrunn i dette, tar vi utgangspunkt i CMS-løsninger i guiden nedenfor.

Slik går du frem for å starte en butikk på nett

Mange tror at det å starte en butikk på nett krever bred teknisk kompetanse og programmeringskunnskap. Takket være CMS-er, trenger imidlertid ikke prosessen å være spesielt innviklet! Du kan faktisk opprette en nettside uten å kunne noe om koding.

Slik gjør du det, trinn for trinn!

1. Planlegg og finn leverandører

Skal du lykkes med nettbutikken din, er du avhengig av et godt konsept og kunder. Derfor er det viktig å planlegge litt før du går videre. En markedsplan er god å ha, og det er lurt å utføre markedsundersøkelser. Forsikre deg om at det finnes et marked (potensielle kunder!).

Gjennomfør også en konkurrentanalyse, slik at du får oversikt over eventuelle konkurrenter på markedet. Hva er dine unike konkurransefortrinn?

I tillegg til dette bør du undersøke hvilke leverandører du kan benytte deg av. Tenk over hvorvidt du skal ha et lokalt lager eller benytte deg av fjernlager og dropshipping.

2. Kjøp domene og webhotell

Før du kan starte en butikk på nett, må du skaffe et domenenavn. Et domene er nettadressen til nettbutikken din, også kalt URL-adresse. Finn et ledig domene, enten det er bedriftsnavnet eller noe annet. Det viktigste er at navnet er lett å huske for potensielle kunder.

Du trenger også et webhotell for webhosting, da nettsiden din må ligge på en server. Uten dette kan du ikke publisere tekst, bilder eller annet innhold i nettbutikken.

3. Velg din nettbutikk-plattform

Nå er tiden inne for å velge CMS eller nettbutikkplattform. Både WordPress, BigCommerce, Drupal, Joomla, Magento og Shopify er populære alternativer.

Noen plattformer er komplette netthandelsplattformer. Andre er generelle plattformer som først kan benyttes som nettbutikker ved å installere utvidelser. Velger du for eksempel å lage nettside i WordPress, vil du trenge en nettbutikk-plugin som WooCommerce.

Utvidelser og plugins gir deg mulighet til å skreddersy nettbutikkens funksjonalitet. Du kan legge til betalingsalternativer, fraktløsninger, produktsider og lignende etter eget ønske.

4. Tema og utseende

Og så til den kanskje morsomste delen – nemlig design og brukergrensesnitt! Når du skal starte en butikk på nett bør du sørge for at den har et design som appellerer til målgruppen. Her tenker vi ikke bare på farger og stil, men også på menyer og grensesnitt.

De fleste CMS-er gir deg ulike temaer du kan velge mellom. Sørg for å ha brukervennlighet i bakhodet når nettbutikken designes.

5. Publiser innhold i nettbutikken

Når du skal starte en butikk på nett, er det også viktig å publisere relevant innhold som tiltrekker personer i målgruppen. Med innhold mener vi alt fra tekst og bilder, til video eller illustrasjoner.

Du vil for eksempel trenge tekst til nettbutikkens forside og produktsider. Det er også lurt å ha en ofte stilte spørsmål-side (FAQ) der du besvarer vanlige spørsmål om betaling og lignende.

Sørg dessuten for søkemotoroptimalisering (SEO) av alt innhold. Dette er viktig for at innholdet skal bli mest mulig synlig i søkemotorer som Google.

Vedlikehold av nettbutikk

Gratulerer – du har nå startet en butikk på nett! Jobben er imidlertid ikke over. Det å drive en nettbutikk er kontinuerlig arbeid, i hvert fall om du ønsker en sikker og synlig nettside. Du bør for eksempel publisere SEO-innlegg på nettsiden på jevnlig basis – noe du kan få hjelp til. Vi har en egen artikkel om hva SEO koster.

Kanskje like viktig som SEO, er tradisjonell markedsføring av nettbutikken. Annonser og lignende kan bidra til at nettsiden oppnår nødvendig synlighet.

Ellers er sikkerhet en viktig prioritet. Når du velger webhotell vil du ofte få sikkerhetsløsninger som SSL inkludert i pakken du betaler for. Jevnlige oppdateringer av CMS-systemet du bruker er også viktig for å tette eventuelle sikkerhetshull.

Få hjelp til å starte butikk på nett!

Det å starte en butikk på nett trenger ikke å være spesielt vanskelig, men det kan være tidkrevende. Planlegging og valgene som tas underveis er avgjørende for et vellykket resultat. Samtidig er det viktig å vedlikeholde siden i etterkant.

Mange synes derfor det er praktisk å motta hjelp til å sette opp og vedlikeholde nettsiden. På den måten vet man at nettbutikken er i trygge hender fra første stund. Totalweb har alle tjenestene du trenger for å oppnå en sikker, synlig og brukervennlig nettbutikk!