Forskjell på webside og webområde? Her er oversikten du trenger!
Først og fremst: Hva er en webside?
Før vi forklarer deg hva som er forskjellen på en webside og et webområde, begynner vi med det grunnleggende. En webside – også kalt nettside (eller web page på engelsk) – kan beskrives som et dokument lokalisert på verdensveven.
Sistnevnte er også kjent som «World Wide Web» eller «www», og er et globalt informasjonssystem som gir oss tilgang på nettsider. Dokumentet som utgjør en nettside kan bestå av alt fra bilder og video, til tekst og lenker.
URL og domenenavn
Teknologi som URL, HTTP og HTML danner basisen for verdensveven. En nettside beskrives av standarden HTML, og adresseres gjennom en URL. Protokollen HTTP benyttes av nettleseren for å presentere nettsidens innhold.
Gjennom en nettleser som Google Chrome eller Safari kan man besøke nettsider ved å oppgi sidens URL. Sistnevnte kan betraktes som sidens unike adresse, og forteller nøyaktig hvor dokumentet er lokalisert på verdensveven.
En komplett URL kan for eksempel være https://www.totalweb.no/om-oss/, mens totalweb.no er domenenavnet.
Hva er viktigste forskjell på webside og webområde?
Mange bruker begrepene webside og webområde om hverandre, men det er forskjell på de to. Enkelt forklart er et webområde eller et nettsted en samling av beslektede websider som alle er lokalisert under ett og samme domenenavn.
Dette er kanskje enklest å forstå med et eksempel: Nettsidene https://totalweb.no/om-oss/ og https://totalweb.no/digitale-markedsforingstjenester/, er begge lokalisert på webområdet totalweb.no.
Et webområde har vanligvis en HTTP-server på verdensveven som vert, og en startside som fungerer som utgangspunkt. Fra startsiden vil du som regel kunne navigere til spesifikke websider gjennom hyperkoblinger (lenker).
Den primære forskjellen mellom en webside og et webområde er altså som følger:
- Websiden består av ett dokument som befinner seg under en unik URL, og er en mindre del av et webområde
- Et webområde består av en gruppe relaterte websider og har linker til disse
Hvordan se forskjell på webside og webområde?
Den kanskje enkleste måten å avgjøre hvorvidt du ser på en webside eller et webområde, er å se på URL-en. Denne vises som regel øverst i nettleseren din. En webside vill ofte ha en såkalt path eller sti vist etter en skråstrek bak domenenavnet.
Besøker du derimot et webområde, vil det normalt sett ikke være annet enn et domenenavn, samt protokoll (f.eks. https://).
Alle nettsider er linket til domenet, og er avhengige av nettstedet. Nettstedet er imidlertid ikke avhengige av hver enkelt nettside, og kan fortsatt fungere selv om en nettside blir slettet. Dersom «Om oss»-siden til et nettsted slettes, virker altså webområdet like bra etterpå.
Andre forskjeller mellom webside og webområde
En webside karakteriseres ofte ved at den har spesifikt innhold, gjerne begrenset til ett tema (dette kan imidlertid variere mye fra side til side). Et eksempel er en tjenesteside som forteller besøkende om en tjeneste et firma tilbyr.
På firmaets webområde vil du gjerne finne mer generell informasjon, og lenker til de ulike nettsidene. Webområdet gir deg typisk sett oversikt over alle de ulike websidene.
Hvorfor er det så mange som ikke vet forskjell på webside og webområde?
Til daglig vil du ofte høre at mange forveksler begrepene webside og webområde, eller nettside og nettsted. I de fleste tilfeller er kanskje ikke dette et veldig stort problem, men det kan likevel by på forvirring.
Så, hvorfor er det egentlig begrepsforvirring rundt forskjell på webside og webområde? På engelsk kalles gjerne et webområde for web site, noe som fort kan forveksles med webside på norsk. Dette er kanskje én av grunnene til at så mange blander de to.
Samtidig brukes ofte de to begrepene om hverandre i dagligtale, noe som kan bidra til at «nettsted» og «nettside» av mange oppfattes som det samme.
Hvordan lage websider og et webområde?
Dersom bedriften din ønsker sitt eget webområde, finnes det flere ulike fremgangsmåter. Noen foretrekker enkle nettsteder som lages gjennom publiseringssystemer som Wix. Andre har behov for å lage en nettside fra bunnen av.
En webutvikler kan bistå med løsninger som er tilpasset den enkelte bedrifts behov. Selv med et publiseringssystem som WordPress, der det finnes mange ferdige utvidelser, har mange behov for tilpasninger.
Webutvikleren kan blant annet utvikle spesialtilpassede plugins, noe som tilfører nettstedet og nettsidene dine den funksjonaliteten du ønsker.
Trenger du en webutvikler?
I denne artikkelen har vi forklart nærmere hva som er forskjell på en webside og et webområde. Kort fortalt er websiden en del av et større webområde.
Enten du ønsker hjelp med forbedring av en webside eller ønsker å lage et helt nytt webområde, har vi tjenestene du trenger. Vi kan lage en hjemmeside for firmaet ditt som appellerer til målgruppen, og som har designet du ønsker og alle funksjonene du trenger.
Vi har blant annet kompetanse innen UX- og UI-design, nettstedsarkitektur og responsiv utvikling.
Kontakt oss i dag, og fortell oss mer om idéen din!