10 steg for utførelse av en søkeordanalyse

26. mai 2024

En grundig søkeordanalyse er en essensiell del av enhver vellykket SEO-strategi. Ved å forstå hvilke søkeord dine potensielle kunder bruker, kan du optimalisere innholdet ditt for å rangere høyere i søkemotorresultater. Da tiltrekker du mer trafikk og øker antall konverteringer.

søkeordanalyse

Men hvordan lykkes du med bruk av søkeord? Her er en steg-for-steg guide til hvordan du kan utføre en effektiv søkeordanalyse.

Steg 1: Forstå ditt marked og målgruppen

Før du begynner med selve søkeordanalysen, er det viktig å ha en klar forståelse av markedet du opererer i og hvem din målgruppe er. Dette innebærer å identifisere dine kunders behov, interesser og atferdsmønstre. Spør deg selv spørsmål som:

 • Hvem er mine potensielle kunder?
 • Hva er deres hovedproblemer og behov?
 • Hvordan søker de etter løsninger på disse problemene?

Ved å ha et klart bilde av målgruppen din, kan du bedre identifisere relevante søkeord som de mest sannsynlig vil bruke.

Steg 2: Brainstorming av søkeord

Når du har en god forståelse av målgruppen din, kan du begynne å brainstorme potensielle søkeord. Start med å lage en liste over ord og uttrykk som er relevante for din bedrift og bransje. Involver gjerne andre i teamet ditt for å få flere perspektiver og ideer.

En effektiv metode for brainstorming, er å tenke på forskjellige kategorier som dine produkter eller tjenester faller under. For eksempel, hvis du driver en nettbutikk som selger sportsutstyr, kan du tenke på kategorier som “treningssko”, “yogamatte”, “treningsklær” osv. For hver kategori, lister du opp så mange relaterte ord og uttrykk som mulig.

Steg 3: Bruk søkeordverktøy

Når du har en liste over potensielle søkeord, er det tid for å bruke søkeordverktøy for å finne ut hvor populære disse søkeordene er. Hvilke andre relevante søkeord har du kanskje gått glipp av? Noen av de mest populære søkeordverktøyene er:

 • Google Keyword Planner: Dette verktøyet er gratis og gir deg data om gjennomsnittlig månedlig søkevolum, konkurransenivå og foreslåtte bud for annonsering.
 • Ahrefs: Et betalt verktøy som gir omfattende data om søkeord, inkludert søkevolum, klikkfrekvens, konkurranse og relaterte søkeord.
 • Semrush: Et annet betalt verktøy som tilbyr lignende funksjoner som Ahrefs, i tillegg til konkurrentanalyse og mange andre SEO-funksjoner.

Ved å bruke disse verktøyene, kan du identifisere hvilke søkeord som har høyt søkevolum og lav konkurranse. Det kan gi deg en fordel i SERP.

Steg 4: Analyser konkurrentene

Et viktig steg i søkeordanalysen, er å undersøke hvilke søkeord dine konkurrenter bruker. Dette kan gi deg innsikt i hvilke søkeord som fungerer godt i din bransje, og hjelpe deg å oppdage nye muligheter.

Du kan begynne med å identifisere dine hovedkonkurrenter og analysere deres nettsider. Bruk verktøy som Ahrefs eller Semrush for å finne ut hvilke søkeord de rangerer for, og hvilken type innhold som presterer best for dem. Dette kan gi deg ideer til søkeord du ikke har tenkt på, og hjelpe deg å forstå hvilke søkeord som kan være verdt å satse på.

Steg 5: Velg de beste søkeordene

Etter at du har samlet inn all nødvendig data, er det på tide å velge de søkeordene som er mest relevante, og som har best potensiale for å drive trafikk til nettstedet ditt. Vurder følgende faktorer:

 • Søkevolum: Velg søkeord med tilstrekkelig søkevolum til å være verdt innsatsen.
 • Relevans: Sørg for at søkeordene er relevante for innholdet ditt og målgruppen din.
 • Konkurranse: Velg søkeord med et konkurransenivå du kan håndtere. Noen ganger kan det være mer effektivt å fokusere på “long-tail” (lange fraser) søkeord som har lavere søkevolum, men også lavere konkurranse.

Steg 6: Implementer søkeordene i innholdet ditt

Når du har valgt ut dine søkeord, er neste steg å implementere disse søkeordene i innholdet ditt. Gjør det på en naturlig og engasjerende måte. Dette inkluderer:

 • Tittel og overskrifter: Inkluder hovedsøkeordet ditt i titler og overskrifter, for å hjelpe søkemotorer å forstå hva siden din handler om.
 • Meta-beskrivelser: Bruk søkeord i meta-beskrivelsene for å forbedre klikkfrekvensen fra søkeresultatene.
 • Brødtekst: Integrer søkeordene naturlig i brødteksten uten å overdrive. Unngå “keyword stuffing”, da dette kan skade rangeringen din.

Steg 7: Optimaliser for lokal SEO (hvis relevant)

Hvis din virksomhet betjener et lokalt marked, er det viktig å inkludere lokal SEO i søkeordanalysen. Lokale søkeord inneholder ofte geografiske spesifikasjoner, som bynavn eller nabolag.

Disse ordene kan hjelpe deg med å tiltrekke kunder fra ditt nærområde. For eksempel, i stedet for bare å bruke søkeordet “yogamatte”, kan du bruke “yogamatte Oslo” hvis du driver en butikk i Oslo.

For å optimalisere for lokal SEO:

 • Inkluder stedsnavn i søkeordene: Bruk søkeord som kombinerer dine tjenester eller produkter med lokaliteten.
 • Registrer bedriften på Google My Business: Dette hjelper deg å vises i lokale søk og på Google Maps.
 • Bruk lokale landingssider: Lag sider på nettstedet ditt som er spesifikke for ulike geografiske områder du betjener.

Steg 8: Overvåk og juster søkeordstrategien

Søkeordanalysen er ikke en engangsprosess. Søkeordtrender endrer seg over tid, og konkurransen kan variere. Derfor er det viktig å kontinuerlig overvåke hvordan søkeordene dine presterer, og gjøre nødvendige justeringer.

For å holde søkeordstrategien din oppdatert:

 • Bruk verktøy som Google Analytics og Google Search Console: Disse verktøyene gir innsikt i hvordan brukere finner nettstedet ditt, og hvilke søkeord som genererer mest trafikk.
 • Utfør regelmessige søkeordrevisjoner: Analyser søkeordytelsen minst en gang i kvartalet, for å identifisere nye muligheter og justere eksisterende strategier.
 • Hold øye med konkurrentene: Følg med på hvilke søkeord konkurrentene dine rangerer for, og vær klar til å justere strategien din for å holde deg konkurransedyktig.

Steg 9: Skap kvalitetsinnhold rundt søkeordene

Selv med de beste søkeordene, vil ikke innholdet ditt rangere høyt, med mindre det er av høy kvalitet og gir verdi til leserne. Når du har identifisert de beste søkeordene, må du fokusere på å skape innhold som er både informativt og engasjerende.

Tips for å skape kvalitetsinnhold:

 • Lag innhold som svarer på brukernes spørsmål: Tenk på hvilke spørsmål kundene dine kan ha, og sørg for at innholdet ditt gir klare og nyttige svar.
 • Bruk søkeordene naturlig: Integrer søkeordene på en måte som føles naturlig og ikke tvungen. Dette inkluderer i titler, overskrifter, meta-beskrivelser og gjennom hele brødteksten.
 • Oppdater innhold regelmessig: Hold innholdet oppdatert, for å sikre at det fortsatt er relevant og nøyaktig. Gamle innlegg kan oppdateres med nye data, eksempler eller innsikter for å holde dem aktuelle.

Steg 10: Bygg lenker for å styrke søkeordrangeringen

Lenkebygging er en viktig del av SEO-strategien. Dette kan ha en stor innvirkning på hvordan søkeordene dine rangerer. Kvalitetslenker fra relevante og autoritative nettsteder kan øke nettstedets troverdighet og hjelpe det å rangere høyere i søkeresultatene.

Strategier for effektiv lenkebygging:

 • Gjesteblogging: Skriv artikler for andre relevante blogger og nettsteder innen din bransje. Inkluder en lenke tilbake til ditt eget nettsted.
 • Lag delbart innhold: Skap innhold som er verdt å dele, som infografikker, dybdeanalyser eller interessante casestudier. Dette kan tiltrekke naturlige lenker fra andre nettsteder.
 • Bygg relasjoner: Nettverking med andre innen din bransje kan føre til muligheter for samarbeid og lenkebygging.

Ønsker du en søkeordanalyse?

Ved å følge disse stegene, kan du utføre en omfattende og effektiv søkeordanalyse. Den vil hjelpe deg å forbedre synligheten til nettstedet ditt, tiltrekke mer trafikk og øke konverteringene.

Husk at SEO er en langsiktig strategi som krever kontinuerlig oppfølging og justering. Med en solid søkeordstrategi på plass, er du godt rustet til å møte fremtidige utfordringer og muligheter på nett.

Trenger du hjelp til å utføre en søkeordanalyse? Ta kontakt med Totalweb i dag!