Hashtags 101: Alt du trenger å vite for å få suksess på Instagram og TikTok

27. september 2024

I dagens sosiale medieverden er hashtags en av de mest effektive måtene å øke synligheten til innleggene dine, nå ut til riktig målgruppe og skape engasjement. Riktig bruk av hashtags kan være et kraftig verktøy i din sosiale mediestrategi, spesielt på plattformer som Instagram og TikTok.

hashtag

I denne artikkelen vil vi gå gjennom alt du trenger å vite for å bruke hashtags som et effektivt virkemiddel for å oppnå suksess på disse plattformene.

1. Hva er hashtags og hvorfor er de viktige?

En hashtag er et nøkkelord eller en frase som er merket med et #-symbol og brukes for å kategorisere og organisere innhold på sosiale medieplattformer. Når du legger til en hashtag i et innlegg, gjør det innholdet ditt søkbart for andre som bruker eller søker etter den samme hashtaggen. For eksempel, hvis du bruker #ferie i et Instagram-innlegg, kan folk som søker på #ferie, komme over innlegget ditt.

Hashtags er kritiske fordi de hjelper deg å nå ut til en bredere og mer relevant målgruppe. Når du bruker hashtags som er relevante for innholdet ditt, gjør du det lettere for brukere som er interessert i akkurat det temaet å finne deg. Dette gir deg muligheten til å få nye følgere, øke engasjementet, og til og med få mer trafikk til nettsiden din.  Bruken av hashtags er spesielt viktig i konkurranseutsatte nicher hvor synlighet er nøkkelen til suksess.

2. Forskjellen på hashtags på Instagram og TikTok

Selv om hashtags er viktige både på Instagram og TikTok, brukes de på litt forskjellige måter. På Instagram har hashtags lenge vært en integrert del av plattformens struktur. Her kan du bruke opptil 30 hashtags per innlegg, noe som gir deg et stort spillerom for å nå ulike målgrupper. På TikTok, derimot, er hashtaggen integrert med musikk, utfordringer og trender. Her er det ofte anbefalt å bruke færre, men mer relevante hashtags for å maksimere engasjementet.

Algoritmen spiller også en betydelig rolle i hvordan hashtags brukes på disse plattformene. På Instagram brukes hashtags for å rangere innhold basert på relevans og kvalitet. TikTok, derimot, har en mer dynamisk algoritme som raskt plukker opp på trender. Derfor kan riktig hashtag-bruk på TikTok få innholdet ditt til å gå viralt mye raskere enn på Instagram.

Når det gjelder mengde og lengde på hashtags, er det viktig å holde seg til relevante ord og uttrykk. På Instagram anbefales det ofte å bruke mellom 10-15 hashtags, selv om du kan bruke opptil 30. På TikTok bør du derimot holde deg til 3-5, men sørge for at de er hyperrelevante.

3. Hvordan finne de riktige hashtags for din niche

Å finne de riktige hashtags for din niche kan være forskjellen mellom et vellykket innlegg og et som ikke blir sett. En god start er å bruke research-verktøy som Hashtagify, TikTok Discover, og Instagram Explore. Disse verktøyene gir deg innsikt i populære hashtags, slik at du kan se hvilke som trender innenfor din kategori.

En annen nyttig metode er å analysere konkurrenter eller andre lignende kontoer. Hva slags hashtags bruker de i sine mest vellykkede innlegg? Dette gir deg en pekepinn på hva som fungerer i din niche og hjelper deg med å velge hashtags som allerede har en etablert målgruppe. Når du velger hashtags, er det viktig å inkludere en blanding av både populære og nisje-hashtags for å optimalisere rekkevidden.

3.1 Populære vs. nisje-hashtags: Hva er best?

Skal du satse på populære hashtags med millioner av innlegg, eller gå for de mindre brukte nisje-hashtags? Populære hashtags, som #love eller #instagood, har høy konkurranse, noe som betyr at innlegget ditt kan forsvinne i mengden kort tid etter publisering. Nisje-hashtags, derimot, har færre innlegg, men tiltrekker seg en mer målrettet og engasjert målgruppe. For eksempel, hvis du driver med webdesign, kan du bruke nisje-hashtags som #webdesigninspo eller #designtrends.

En god strategi er å kombinere begge deler: Bruk noen få populære hashtags for å øke rekkevidden, men sørg for å inkludere nisje-hashtags for å nå de som er mest interessert i innholdet ditt.

4. Strategier for effektiv bruk av hashtags

Effektiv bruk av hashtags krever en gjennomtenkt strategi som passer til innholdet ditt og målgruppen din. Først og fremst bør du finne en balanse når det gjelder antall hashtags. På Instagram kan du bruke opptil 30 hashtags, men det anbefales ofte å holde seg til rundt 10-15 for å unngå “hashtag stuffing.” På TikTok er det mer effektivt å bruke færre, men svært relevante hashtags.

Når du bruker hashtags, er det også viktig å bestemme hvor du skal plassere dem. På Instagram er det vanlig å inkludere hashtags i selve bildeteksten eller legge dem til i første kommentar. På TikTok er det mest vanlig å plassere dem i videobeskrivelsen.

4.1 Hashtag-trender: Hvordan dra nytte av aktuelle hashtags

Å følge og utnytte aktuelle trender kan gi innleggene dine et stort løft i synlighet. Bruk verktøy som TikTok Discover og Instagram Explore for å identifisere populære hashtags som er i vinden akkurat nå. Å henge seg på trender kan gi deg en rask økning i synlighet og engasjement, men sørg for at hashtaggen er relevant for innholdet ditt. Å bruke trendy hashtags uten relevans kan føre til lavere engasjement og til og med skuffe følgerne dine.

5. Feil å unngå når du bruker hashtags

Selv om hashtags er et kraftig verktøy, kan feil bruk føre til lavere synlighet og mindre engasjement. En vanlig feil er overbruk av hashtags. Selv om Instagram tillater opptil 30 hashtags per innlegg, kan det å bruke alle 30 i hvert innlegg virke som “spam” for brukerne og algoritmen.

En annen feil er å bruke irrelevante hashtags. Hvis du legger til populære, men irrelevante hashtags i innlegget ditt, kan dette faktisk skade omdømmet ditt og føre til lavere engasjement. For eksempel, hvis du legger ut et innlegg om webdesign, men bruker en hashtag som #fashion, vil det sannsynligvis ikke treffe målgruppen din.

Generiske hashtags som #photooftheday eller #instagood har også høy konkurranse, noe som gjør det vanskeligere for innholdet ditt å skille seg ut. Unngå å drukne i mengden ved å bruke mer spesifikke og målrettede hashtags.

6. Eksempler på effektiv hashtag-bruk

La oss se på noen eksempler på kontoer som bruker hashtags på en effektiv måte for å øke synlighet og engasjement. Ta en populær fitness-influencer som kombinerer generelle hashtags som #fitness og #workout med nisje-hashtags som #homeworkoutroutine og #fitnesstipsforwomen. Denne kombinasjonen lar dem nå både et bredt og målrettet publikum, noe som fører til økt engasjement og flere følgere.

Et annet eksempel kan være en bedrift som Totalweb som kan bruke hashtags som #webdesign, #SEOstrategi, og #nettsider for å markedsføre sine tjenester. Dette vil tiltrekke seg et publikum som er spesielt interessert i webutvikling og SEO.

7. Hvordan måle hashtag-suksess

For å forstå hvor effektive hashtagene dine er, må du bruke innsiktsverktøy for å analysere resultatene. Både Instagram og TikTok tilbyr analyser som viser hvor mye av rekkevidden og engasjementet ditt som kommer fra hashtags.

På Instagram Insights kan du se antall visninger fra hashtags og sammenligne med andre trafikkilder som utforsk-siden eller profilbesøk. På TikTok Analytics kan du analysere hvor mange som har sett videoen din via hashtags og måle engasjementet fra disse visningene. Denne informasjonen er avgjørende for å justere hashtag-strategien din for å oppnå bedre resultater over tid.

8. Fremtiden for hashtags: Hva kan vi forvente?

Hashtags har utviklet seg mye, og det er spennende å se hvordan de vil fortsette å påvirke innholdsskapere fremover. Med stadig mer sofistikerte algoritmer, kan hashtags bli enda mer effektive i å koble innhold til målgrupper. Fremtidige trender kan inkludere automatiserte anbefalinger for hashtags basert på innhold og enda mer personaliserte søkefunksjoner.

I en tid hvor sosiale medier endres raskt, er det viktig å holde seg oppdatert på de nyeste hashtag-trendene og tilpasse strategien din deretter. Hashtags vil trolig fortsette å være en av de mest effektive måtene å oppnå synlighet på, så lenge du bruker dem riktig.

Konklusjon: Slik oppnår du hashtag-suksess

Å mestre hashtags er et essensielt skritt for alle som ønsker å øke sin synlighet og engasjement på Instagram og TikTok. Ved å bruke riktige strategier, kombinere populære og nisje-hashtags, og analysere ytelsen, kan du nå ut til din ideelle målgruppe og oppnå suksess på sosiale medier. Eksperimenter med ulike tilnærminger, følg trender, og vær åpen for å justere strategien din basert på resultatene.

Besøk vår Sosiale medier-Blogg for flere tips om sosiale medier og hvordan du kan optimalisere din online tilstedeværelse.

FAQ: Vanlige spørsmål om hashtags

1. Hvor mange hashtags bør jeg bruke på Instagram og TikTok?
På Instagram er det anbefalt å bruke mellom 10-15 hashtags, selv om plattformen tillater opptil 30. På TikTok bør du holde deg til 3-5 relevante hashtags.

2. Skal jeg bruke populære eller nisje-hashtags?
En kombinasjon av begge er best. Populære hashtags gir bred rekkevidde, mens nisje-hashtags hjelper deg å nå en mer spesifikk målgruppe.

3. Hvordan vet jeg hvilke hashtags som fungerer best for min konto?
Bruk innsiktsverktøyene på Instagram og TikTok for å analysere hvilke hashtags som gir mest rekkevidde og engasjement. Juster strategien din basert på disse dataene.

4. Kan jeg bruke de samme hashtagene i hvert innlegg?
Det er best å variere hashtagene dine for å nå ulike målgrupper og unngå å bli sett på som “spam” av algoritmen.

5. Hvordan unngår jeg “shadowbanning” på Instagram?
Unngå bruk av forbudte eller “flagged” hashtags, ikke overbruk hashtags i innleggene dine, og sørg for at alle hashtagene er relevante for innholdet ditt. For mer informasjon om god praksis, se vår SEO-strategiguide.